Madrid

Els moviments de la Casa del Rei pel "cas Undargarin"

La imputació d'Iñaki Urdangarin arriba l'endemà que la Casa Reial va donar a conèixer alguns detalls dels diners públics que rep cada any. La Corona ha volgut marcar distàncies amb l'espòs de la infanta Cristina, i ja fa dies que el va apartar dels actes públics. Avui no han volgut comentar la imputació del duc de Palma i s'han limitat a dir que respecten les actuacions i les decisions judicials.

RedaccióActualitzat
L'escorcoll a la seu de l'Institut Noós a Barcelona a principis de novembre provoca les primeres reaccions de la Casa del Rei. Pocs dies després, el rei s'entrevista amb Iñaki Urdangarin al Palau de La Zarzuela. D'aquella trobada en surt un primer comunicat del duc de Palma en què assegura que treballarà per defensar la seva honorabilitat i innocència.

Al cap d'un mes, Urdangarin torna a parlar: ho fa a través d'un segon comunicat, també des dels Estats Units, en què lamenta el perjudici a la família reial i el mal causat. Assegura que les seves activitats no tenen res a veure amb la Corona. Aleshores la Casa del Rei convoca una insòlita reunió amb la premsa al Palau de La Zarzuela. El seu cap, Rafael Spottorno, anuncia que el rei aparta Urdangarin dels actes oficials, surt en defensa del prestigi del monarca i reconeix que tot indica que el comportament del duc no ha sigut exemplar. Demana que la investigació s'acabi com més aviat millor.

El primer discurs públic d'un membre de la família reial arriba a través del príncep Felip, en un acte a Barcelona, on es presenta la Fundació Príncep de Girona. En la seva al·locució, el príncep d'Astúries destaca l'honestedat i la transparència com els valors que regeixen la seva fundació.

I la nit de Nadal arriba el que és, segurament, el discurs de Nadal més esperat del monarca. Joan Carles I defensa que la justícia és igual per a tothom, i que les actuacions censurables han de ser jutjades i sancionades.

Només tres dies després, la família reial és rebuda amb una llarguíssima ovació de dos minuts en l'acte solemne d'inauguració de la legislatura. La majoria dels partits donaven suport així a la monarquia arran de l'escàndol pel cas que esquitxa Iñaki Urdangarin. L'acte va ser especialment significatiu per un altre motiu: era la primera vegada que les infantes no assistien a la inauguració d'una legislatura. El rei va fer una altra crida a l'honradesa i a la unitat en temps de crisi.

Aquest dimecres, la Casa del Rei va donar dades de com es gasta els diners que rep dels pressupostos generals de l'Estat. És la primera vegada que ho fa. Aquest gest s'interpreta com un pas endavant cap a la transparència de la Corona en un moment delicat per a aquesta institució. A l'octubre, l'enquesta del CIS suspenia, per primer cop, la monarquia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut