El major Josep Lluís Trapero en la primera reunió a la fiscalia
El major Josep Lluís Trapero en la primera reunió a la fiscalia

Els Mossos temen que l'ordre de fiscalia de precintar col·legis generi desordres públics

Trapero assistirà a la reunió de coordinació policial aquest dimecres a la fiscalia, mentre Forn acusa el govern espanyol de voler provocar actes violents l'1-O.

RedaccióActualitzat

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, assistirà aquest dimecres a la reunió de la fiscalia juntament amb els alts comandaments dels altres cossos policials i el tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, l'encarregat de coordinar les actuacions per impedir l'1 d'octubre.

La reunió té lloc després que els Mossos van rebre ahir l'ordre de precintar els col·legis electorals abans de dissabte. Els comandaments de la policia catalana creuen que la mesura pot generar conflicte, i així ho han fet constar.

Els màxims comandaments del cos s'han reunit aquest dimarts a la tarda per analitzar la instrucció i han dit que, malgrat que sempre han acatat les ordres de la fiscalia, les últimes directrius per impedir l'1-O podrien desembocar en greus problemes d'ordre públic.

Forn acusa de voler provocar violència

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha acusat el govern espanyol de voler provocar actes violents a Catalunya amb la instrucció de la fiscalia.

 

Forn considera que la fiscalia està "operant com a policia" i està assumint "atribucions que no li corresponen" amb la instrucció que ha donat als Mossos perquè precintin els col·legis electorals abans de dissabte. Forn creu que darrere aquesta ordre es pretén fomentar la violència.

"Aquesta instrucció, tal com es planteja, precintant les escoles i preveient una actuació tan acurada, i tal com està prevista, creiem que respon a aquesta voluntat, que ja ha expressat el govern per altres instàncies, que aquí es produeixin actes violents."

 

La instrucció de la fiscalia

El ministeri públic vol que els Mossos vagin a les escoles i als instituts divendres, quan s'acabin les classes, per prendre'n el control, i, si cal, se'n quedin les claus.

No s'adreça només a les escoles i als instituts, sinó a qualsevol dels 2.000 centres de votació que la Generalitat ha previst per diumenge. La pregunta és què passarà amb els altres locals designats com a centres de votació. És a dir, espais com ara els centres d'assistència primària, els centres cívics o els llocs on el desallotjament podria ser més complicat.

La instrucció precisa que caldrà desallotjar i identificar les persones que hi pugui haver al lloc i confiscar tot el material vinculat a la votació, "sobretot urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral".

Així mateix, estableix que caldrà impedir la constitució de les 6.000 meses previstes i que per això cal que hi hagi previst "un ampli dispositiu, amb la necessària assignació de recursos humans i materials, per impedir l'entrada al punt de votació". A més, s'ordena a la policia catalana que impedeixi que es muntin alternatives per votar a cent metres al voltant dels espais previstos.

Els Mossos també hauran de vetllar perquè els precintes siguin inviolables fins a les nou del vespre de diumenge.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut