Navàs

Els Mossos retiren l'estelada dels ajuntaments de Navàs i Torroella de Montgrí

Celrà ha retirat l'estelada, però n'han aparegut dues més enganxades amb cinta aïllant

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han retirat aquestes últimes hores les estelades que penjaven als ajuntaments que han optat per no complir el requeriment de la Junta Electoral. De tota manera, per iniciativa ciutadana, en alguns punts s'han tornat a col·locar. 

La policia ha retirat aquest dissabte al matí l'estelada del balcó de l'ajuntament de Navàs. Dos agents de paisà han despenjat les dues banderes, una de blava i l'altra de vermella, que hi havia a la façana de l'edifici.

La Generalitat volia evitar aquesta imatge després que les juntes electorals de zona donessin l'ordre per una petició de Societat Civil Catalana.

El conseller Espadaler va demanar aquesta setmana que els ajuntaments retiressin l'estelada perquè els Mossos no ho haguessin de fer.

L'Ajuntament de Navàs, governat per la CUP en coalició amb ERC, ha decidit mantenir l'estelada fins a l'últim moment. Altres ajuntaments, com el de Sant Pol, han optat per canviar-la per la bandera de Dinamarca

La de Navàs era l'única que quedava al Bages després que divendres a la nit els consistoris la retiressin de Manresa, Navarcles, Artés, Sallent i Sant Vicenç de Castellet. 

Els veïns han reaccionat a la retirada de l'estelada penjant més banderes a la mateixa plaça de l'Ajuntament i una de gegant ben a prop.

Retiren l'estelada a Torroella i la tornen a col·locar

A Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, els Mossos d'Esquadra també s'han emportat, aquesta matinada, la bandera estelada que penjava a la façana del consistori.

Els fets han succeït pels volts de dos quarts de dues de la matinada i, en aquell moment, no hi havia ningú pels carreres del municipi ni a la plaça de la vila. "És un dia trist, estem dolguts", ha subratllat el batlle del poble, Jordi Cordón.

Al migdia, membres de l'ANC del Baix Empordà han tornat a penjar una estelada al balcó de l'ajuntament 

Estelades amb cinta aïllant a Celrà

Celrà, per la seva banda, l'ha despenjat el mateix equip de govern. Una decisió que ha generat tensions entre els dos socis de govern, iCelrà i la CUP, que mantenien postures diferents.

L'alcalde del poble, Gerard Fernàndez, d'iCelrà, ha lamentat que la CUP s'hagi estiat més mostrar "la penosa imatge" del Mossos abaixant la bandera, mentre que la CUP critica que la formació ha actuat "a traïció". 

Malgrat que han despenjat l'estelada, Celrà s'ha despertat aquest dissabte amb dues noves estelades enganxades amb cinta aïllant.

Els Mossos s'han personat a Celrà i han fet treure les dues estelades que hi havien aparegut. 

A les Borges Blanques, l'Ajuntament ha retirat, també de matinada, l'estelada de la façana del consistori. La capital de les Garrigues s'havia resistit a despenjar la bandera, però, finalment, ho han fet atenent no només la resolució de la Junta Electoral Central, sinó també les peticions de diversos ciutadans. 

On queden estelades?

A banda de Torroella, a les comarques de Girona, hi torna a haver l'estelada penjada a l'ajuntament de Ripoll. L'havien retirat, però algú que no s'ha identificat l'ha tornat a col·locar.

Seròs també continua desafiant la decisió de la Junta Electoral Central i manté l'estelada a l'Ajuntament i la que oneja just davant de l'Institut, que és col·legi electoral. El seu alcalde, Gabriel Pena, diu que no li ha arribat cap requirement, però que si arriba, la retirarà. 

A Viladamat l'estelada també continua onejant. De fet, no s'ha retirat en cap moment.

La bandera de Dinamarca

Societat Civil Catalana, l'entitat que va denunciar la presència d'estelades als Ajuntaments, ha demanat també a la Junta Electoral que valori què ha de fer amb els consistoris que han penjat la bandera de Dinamarca. Consideren que el gest també té component ideològic, perquè el suggeriment el va fer l'Associació de Municipis per la Independència.

Societat Civil Catalana també avisa que demà controlaran i denunciaran totes les estelades que apareguin a prop dels col·legis electorals, i que denunciaran tots aquells ajuntaments que tornin a posar l'estelada un cop passi la jornada. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut