Barcelona

Els Mossos intensificaran les patrulles en infraestructures i el transport públic

El conseller d'Interior, Jordi Jané, afirma que es manté el nivell d'alerta antiterrorista, però hi haurà un reforç de la dotació policial que "es notarà per part de la població"

RedaccióActualitzat

Catalunya intensificarà els patrullatges en determinats àmbits en els propers dies, especialment aquells "relacionats amb infraestructures dels transports". El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha explicat que el país manté el mateix nivell d'alerta però, arran dels atemptats de Brussel·les es vol "vetllar de manera més intensa" la seguretat en algunes infraestructures.

Aquest reforç de la dotació policial "es notarà per part de la població", ha dit Jané, en llocs com les terminals T1 i T2 de l'aeroport del Prat, les terminals de creuers dels ports, les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat i el metro. La presència policial pot arribar al "patrullatge en les andanes i dins dels vagons del metro", ha assenyalat Jané.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha comparegut després de la reunió extraordinària del gabinet de coordinació antiterrorista, que aquest dimarts ha presidit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En la reunió s'ha decidit augmentar la vigilància també perquè, en els propers dies, les processons i actes religiosos comportaran "grans concentracions de persones" als carrers i "també més afluència turística".

Jané ha explicat que Catalunya es manté en el nivell d'alerta 4 sobre 5, en què està des del gener de 2015, quan va haver-hi els atacs contra la revista "Charlie Hebdo". Per Jané, "res" fa pensar que s'hagi de passar al nivell 5, que s'activa quan "és quasi segur que es produirà d'una forma imminent un atac terrorista" tot i que ha admès que no es pot "baixar la guàrdia":

"Aquestes actuacions terroristes, a nivell d'amenaça, fa mesos que coneixem que existeixen. Malauradament ningú pot tenir la seguretat de poder dir que això no ens afecta. No: és una amenaça global, a un conjunt de països que lluitem contra aquest conjunt d'actuació que anomenem Daesh."

Els Mossos reforcen la seguretat a aeroports i metro

L'atemptat de Brussel·les ha fet que els Mossos d'Esquadra hagin reforçat la seguretat als aeroports catalans i al metro de Barcelona. L'intendent Xavier Porcuna ha assenyalat que no hi ha cap amenaça concreta contra Catalunya:

"No disposem de cap amenaça concreta que afecti cap punt d'interès ni cap lloc concret de Catalunya. Tenim una amenaça genèrica, que és elevada, i estem molt pendents. Quan es produeix una situació com la d'avui a Brussel·les, el que fem en primer lloc és estar amb un estat de màxima atenció."

Espanya també menté el nivell 4

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat en una roda de premsa després de la reunió del comitè de seguiment del pacte de la lluita contra el terrorisme, que el govern espanyol ha decidit mantenir el nivell 4 d'alerta per risc d'atemptat. L'executiu segueix així la recomanació dels experts en matèria antiterrorista.

Tot i això, el minitre ha explicat que sí que s'ha decidit incrementar les mesures de control i de seguretat als aeroports passant al nivell 2 d'una escala de 4:

"Això no suposa un augment del nivell de risc però sí que s'adopten mesures específiques que per raons de seguretat no oferiré més detalls"

Fernández Días ha confirmat que hi ha quatre ciutadans espanyols hospitalitzats pels atemptats d'aquest dimarts a Brussel·les però ha subratllat que l'estat d'aquest ferits no revesteix gravetat. Així ho ha anunciat en roda de premsa després de la

Es cancel·len els vols amb destinació a la capital belga

Els aeroports espanyols funcionen amb normalitat després de les explosions de Brussel·les, segons Aena. Tot i això, s'han cancel·lat els vols amb destinació a la capital belga, entre ells els de l'aeroport del Prat. Només n'han sortit cinc, abans de les explosions, i els passatgers d'un d'ells, de Vueling, han estat tornats al Prat quan a mig vol han tingut notícia dels atemptats.

Segons ha explicat la companyia, un altre aparell que viatjava cap a la capital europea ha optat per aterrar a París Orly i s'ha ofert als passatgers tornar a Barcelona amb el mateix avió si volen. Al llarg del dia, hi havia dinou vols programats entre Barcelona i Brussel·les, segons Aena.

Per la seva part, les autoritats europees recomanen als usuaris d'avions que consultin les seves companyies i els comptes de Twitter i les pàgines web de l'aeroport, on hi ha informació concreta sobre la trajectòria dels vols.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut