Mossos d'Esquadra a Sants el 22 de març (Font: ACN)
Mossos d'Esquadra a Sants el 22 de març (Font: ACN)
Barcelona

Els Mossos reforçaran la vigilància als concerts arran de l'atemptat a Manchester

S'intensificaran els escorcolls i la seguretat als perímetres i es destinaran 4 milions d'euros per pagar les hores extra del Mossos

RedaccióActualitzat

Els Mossos faran  escorcolls de seguretat també a la sortida de concerts de gran afluència de públic arran de l'atemptat de Manchester. En els dos últims anys --des de l'inici del pla antiterrorista dels Mossos--, 23 concerts a Catalunya han estat considerats com a possible objectiu d'atemptat. El fet que el terrorista de Manchester no hagués entrat dins del concert fa variar el dispositiu de seguretat dels Mossos en aquests casos.

El conseller de l'Interior, Jordi Jané, ha dit que, a punt de l'inici fort de la temporada de concerts, es reforçarà vigilància en acabar l'esdeveniment.

"Els controls van molt lligats a les entrades, però veiem que l'element de perillositat no queda circumscrit a la celebració de l'esdeveniment i a les hores prèvies, sinó també després d'haver finalitzat."

Jané ha dit que, des que es va iniciar el Programa Operatiu Específic Antiterrorista, s'han registrat 23 concerts a Catalunya amb algun nivell de risc terrorista, que han suposat un dispositiu especial dels Mossos.

En un d'aquests concerts, el d'Eagles of Death Metall --el grup que va sofrir l'atemptat a la sala Bataclan de París-- a la sala Apolo, el 10 de setembre del 2016, es va identificar una persona que actualment està a la presó provisional per la seva relació amb l'atemptat en l'aeroport de Brussel·les del 22 de març del 2016.

Jané ha ressaltat que aquests dispositius no es faran solament en concerts, sinó en tots els esdeveniments amb molta afluència, que actualment compten amb el dispositiu Hexàgon, que suposa un 25% de l'activitat del programa antiterrorista.

També ha dit que s'intensificaran els contactes amb els organitzadors dels esdeveniments per concretar les mesures de seguretat necessàries.

El conseller ha destacat que una de les característiques que s'està repetint en els atemptats a Europa és que l'autor "ha nascut i s'ha radicalitzat al territori", per la qual cosa els Mossos reforçaran l'estratègia de detecció de la radicalització a través del Procediment de Detecció de la Radicalització Islamista (Poderai).

El tiroteig a la revista "Charlie Hebdo" a París, l'atropellament amb un camió a Niça i amb un cotxe a Westminster han fet evolucionar l'estratègia de prevenció policial. Els terroristes han actuat per imitació d'altres atemptats. Cada setmana els Mossos classifiquen en una escala de tres nivells de perill els esdeveniments amb gran afluència de gent.

En l'últim any, una tercera part del patrullatge dels mossos s'ha fet per dispositius antiterroristes. La Generalitat destinarà una partida de 4 milions d'euros per pagar les hores extres del agents. El conseller ha assegurat que la partida destinada a cobrir les hores extraordinàries es fa perquè "altres àmbits dels Mossos no es vegin minvats" per l'augment d'activitat del programa antiterrorista.

 

Anar al contingut