Barcelona

Els Mossos investiguen si la cèl·lula terrorista va rebre ajuda exterior

Ja s'està treballant amb "intel·ligències d'altres països" per establir les possibles connexions europees dels atemptats

RedaccióActualitzat

Els Mossos donen per neutralitzada la cèl·lula jihadista que va atemptar a Barcelona i a Cambrils, però no donen per tancada l'operació policial.
El conseller de Justícia, Carles Mundó, en unes declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", subratlla que ara s'està investigant la xarxa de suport que hauria tingut el terrorista abatut ahir a Subirats, a l'Alt Penedès.

"Evidentment, s'ha neutralitzat aquest grup terrorista, ja que la seva capacitat de poder portar a terme una acció es veu absolutament limitada perquè no tenen ni elements ni persones, però és evident que hi pot haver elements que ajudin en la cooperació més o menys indirecta d'aquest grup, i s'han de seguir investigant per arribat als possibles fils."

La col·laboració ciutadana va ser clau per poder identificar i abatre el conductor de la furgoneta que dijous va atropellar desenes de vianants a la Rambla de Barcelona.

S'investiga amb serveis secrets d'altres països

Per la seva banda, el conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, ha explicat que ja s'està treballant amb "intel·ligències d'altres països" per establir les possibles connexions europees dels atemptats. Forn ha explicat, en declaracions a Rac1, que, encara que la cèl·lula catalana s'ha desarticulat completament, encara queda "molta feina per fer".

També ha assegurat que la col·laboració serà "molt discreta" i s'investigarà amb quines persones podrien haver tingut contacte els terroristes en altres països, i ha citat Bèlgica i França com a llocs amb els quals s'ha relacionat alguns membres de la cèl·lula els últims dies.

Mundó, escèptic sobre l'accés dels Mossos a la Interpol

D'altra banda, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha tingut una resposta ben tèbia a l'anunci del ministre Zoido de permetre que els Mossos tinguin accés a la informació de l'Europol, petició sobre la qual insistia Puigdemont aquest dilluns. En declaracions a Catalunya Ràdio, Mundó ha dit que val més tard que mai, però que esperaran que aquest accés sigui de veritat.

"No crec que ara haguem de mostrar satisfacció per una cosa que hauria d'haver passat fa temps. Per tant, si és al setembre, millor que a l'octubre, perquè ja anem tard, sense cap mena de dubte."

Mundó ha insistit que "els Mossos han de tenir accés a la mateixa informació que qualsevol altra policia" perquè "puguin fer la seva feina de la millor manera possible".

En aquest sentit, Joaquim Forn ha recordat al ministre que al setembre s'ha de reunir una comissió de seguiment acordada al juliol en la Junta de Seguretat per concretar aquesta entrada dels Mossos d'Esquadra a l'Europol.

Els Mossos, més reconeguts

Per últim, Forn ha assegurat que el reconeixement de la ciutadania catalana respecte als Mossos d'Esquadra ha augmentat gràcies a la gestió posterior als dos atemptats terroristes de dijous.

Segons ell, la confiança no s'havia arribat a perdre mai, però la ràpida resolució de l'amenaça i la bona comunicació permet "recuperar la plena confiança" en un cos que en els últims temps ha viscut força polèmiques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut