Barcelona

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals tindran un codi ètic

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals només hauran de recórrer a l'arma de foc en situacions excepcionals. Hauran de tractar correctament els ciutadans, sense prepotència, desídia ni apatia. Són alguns dels articles que recull el projecte de codi ètic de la policia de Catalunya que s'ha presentat aquest dimarts, que és el primer que existeix en els cossos policials d'Espanya i un dels més innovadors d'Europa. Ara, aquest codi haurà de seguir els tràmits administratius i entrarà en vigor d'aquí a sis mesos. Els membres del comitè es reuniran anualment per avaluar la qualitat de les actuacions del cos i podran rebre suggeriments i queixes des del web. Tot i això, el comitè no té caràcter sancionador.

Actualitzat
Els Mossos d'Esquadra i les policies locals de Catalunya seran els primers cossos de seguretat d'Europa a ser avaluats cada any per un comitè ètic que vetllarà, sense capacitat sancionadora, perquè la seva actuació respecti la bona praxi policial. Així es desprèn del projecte de Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya, que l'exfiscal en cap Carlos Jiménez Villarejo ha presentat en qualitat de president del Comitè d'Ètica de la Policia.

Catalunya ha engegat el projecte que podria ser aprovat definitivament d'aquí a sis mesos i que serà com una declaració de principis que consagra els principis de "congruència, oportunitat i proporcionalitat".
El projecte de codi ètic advoca perquè els policies evitin qualsevol acte o expressió de racisme o xenofòbia, defensa que el tracte policial és incompatible amb qualsevol mena de prepotència, apatia o desídia i subratlla que el deure de la integritat obliga a rebutjar qualsevol regal o tracte de favor. També defensa la "funció mediadora" com a camí per aconseguir una "resolució pacífica" dels conflictes i insisteix que no cal utilitzar la força si no és "absolutament indispensable". En aquest sentit, recull les disposicions de les lleis de policia d'Espanya i Catalunya sobre l'ús d'armes de foc, perquè només s'utilitzin quan sigui "inevitable".

Com intervenir en manifestacions?

També recull que, en casos d'actuació en manifestacions amb incidents, els efectes de la intervenció policial no han de ser més greus que els desordres que es volen evitar. Per dissoldre manifestacions violentes, la normativa accepta únicament "com a últim recurs" l'ús de pilotes de goma, bombes de fum i lacrimògenes o granades d'atordiment, mentre encara estigui vigent la normativa que les autoritza.

També subratlla que cal tractar amb respecte, empatia i comprensió les víctimes i que als centres de detinguts cal separar els arrestats per raó d'edat i sexe i, en el cas dels transsexuals, cal tenir en compte la seva voluntat.

Sense capacitat sancionadora

Villarejo ha rebutjat que l'absència de capacitat sancionadora li confereixi a aquest codi un caràcter més estètic que pràctic ja que, segons ha remarcat, és més eficaç que s'avaluï públicament el comportament de tot el cos que limitar-se a imposar faltes i sancions individuals. En aquest sentit, l'advocada Gemma Calvet, que també forma part del Comitè, ha recordat que el Codi d'Ètica es complementa amb el Codi Penal, per la qual cosa en els casos d'infraccions legals es pot continuar actuant judicialment.

Els drets dels agents


El projecte de codi també estableix una sèrie de drets per als agents, com que quan es dictin resolucions judicials exculpatòries fermes que acreditin que les acusacions no eren fonamentades les autoritats policials els donin suport explícit i formal per restaurar el seu honor personal i la dignitat professional. A més, també es commina les autoritats a publicitar de forma periòdica totes les resolucions penals, favorables o desfavorables, respecte a l'actuació dels agents. Per dur a terme la seva avaluació anual sobre el grau de compliment, el comitè es basarà en els fets coneguts en l'exercici de les seves competències, ja que no té vocació de rebre directament les queixes dels ciutadans perquè aquesta tasca correspon al Síndic de Greuges.
Anar al contingut