Una quinzena de furgonetes antiavalots de la Brigada Mòbil envolten l'edifici
Una quinzena de furgonetes antiavalots de la Brigada Mòbil envolten l'edifici
Barcelona

Desallotjat el Banc Expropiat de la vila de Gràcia de Barcelona

Els Mossos han entrat a l'interior de l'edifici, ocupat des del 2011, i han fet sortir dos activistes que s'havien emmanillat en bidons plens de formigó

RedaccióActualitzat

A primera hora de la tarda d'aquest dilluns, els Mossos d'Esquadra han aconseguit accedir a l'antiga cambra cuirassada d'un local ocupat al barri de Gràcia de Barcelona. El desallotjament ha començat al matí, després que una quinzena de furgonetes antiavalots de la Brigada Mòbil han envoltat l'edifici. Els okupes, que havien batejat el local amb el nom de Banc Expropiat, han posat molts obstacles per dificultar el desallotjament.  Els Mossos han hagut de fer venir diversos serrallers per poder obrir les portes.

Finalment, quan els Mossos han pogut entrar a la cambra cuirassada, al soterrani del local, hi han trobat dos activistes, un noi i una noia, emmanillats en bidons plens de formigó. Una hora i mitja després han pogut separar-los dels bidons i un metge del SEM els ha atès a l'interior del local mateix per verificar que estaven bé de salut. Poc després de les 7 de la tarda, han quedat en llibertat i la policia ha marxat. L'operació ha durat nou hores.

Un nombrós grup de persones s'han concentrat davant del local mentre durava el desallotjament per protestar per l'operació policial. Durant tota la tarda s'ha convocat una concentració a les vuit del vespre d'aquest dilluns mateix a la plaça de la Revolució de Gràcia. Aquesta concentració ha aplegat centenars de persones que han omplert la plaça.

 

Una antiga oficina bancària ocupada

El local desallotjat és al número 181 de la Travessera de Gràcia i va ser ocupat l'any 2011 i ha funcionat com a local social alternatiu des de llavors. El local anteriorment havia estat una oficina bancària, primer de Caixa Tarragona i després de Catalunya Caixa, fins que va quedar buit i desocupat. A pesar que va haver-hi un intent de desallotjament a finals del 2014, fins ara no s'ha desocupat perquè l'anterior equip de govern de CiU va pagar el lloguer a l'actual propietari durant el 2015.

Aquest lloguer es va deixar de pagar el desembre, i després s'ha posat en marxa la maquinària judicial que ha acabat amb el desallotjament. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'hi ha referit aquest migdia i ha aprofitat per acusar l'antic govern de "mala utilització dels diners públics, per intentar tranquil·litzar una situació en període electoral".

Els ocupants han fet una crida a les xarxes per concentrar-se al davant del local ocupat.

L'operació policial ha obligat a tancar el Mercat de l'Abaceria, que és al costat mateix.

Un desallotjament llarg i complicat

El matí, i través del seu compte de Twitter, els ocupants han denunciat que els Mossos han tallat el subministrament elèctric del local. En el mateix compte han divulgat aquestes imatges de l'interior del local quan hi han entrat els Mossos: 

Arriben, Desallotjament del Banc Expropiat from SuportMutu on Vimeo.

 

Anar al contingut