Tres detinguts per no anar a declarar per haver cremat fotos del rei

Els Mossos d'Esquadra els estan detenint per ordre de l'Audiència Nacional

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra estan detenint aquest dilluns les persones investigades per la crema de fotos del rei Felip VI que es van negar a declarar davant l'Audiència Nacional. Dimecres passat estaven citats en diferents jutjats per declarar a través de videoconferència, però no van comparèixer, tal com havien anunciat que farien.

Al matí, i a requeriment de l'Audiència Nacional, la policia catalana ha detingut a Santa Coloma de Gramenet Aitor Blanc, regidor de SomGramenet, i, a Navàs, Jordi Alminyana, activista de la CUP i d'Arran.

Poc després de les dues del migdia, els Mossos han detingut, també, Ivan Altimira a la seu del districte de Sant Andreu de Barcelona, on és conseller. Al voltant de les set del vespre, els Mossos s'han acostat a l'Esmuc per detenir Roger Santacana, membre d'Arran i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Tot i que l'advocat de Santacana havia dit a TV3 que estava detingut, Arran l'ha mostrat envoltat d'estudiants de l'Esmuc que el protegeixen.

 

 

Després també l'han ensenyat al metro, anant cap a la protesta convocada al barri de Sant Andreu, una de les que s'han fet aquest dilluns al vespre i onn s'han cremat fotos del monarca

 

 

Santacana era al migdia a Sant Andreu, quan han detingut Altimira, però els Mossos no l'han arrestat perquè no duien l'ordre.

 

Els joves estan investigats per haver cremat, presumtament, fotos del rei i també pàgines de la Constitució l'últim Onze de Setembre. Els Mossos van actuar d'ofici i els van identificar. A petició de la Fiscalia, el jutge els va citar a declarar el 7 de desembre. Però uns dies abans van anunciar que desobeïen la citació.

Dimarts declararan a l'Audiència Nacional

Segons ha explicat el seu advocat, els Mossos han portat els detinguts a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca i des d'allà ja han sortit en una furgoneta de la Guàrdia Civil cap a Madrid.

Està previst que demà, dimarts, a les 9 del matí declarin a l'Audiència Nacional davant del jutge Fernando Andreu.

Els activistes que donen suport als acusats ho han divulgat a primera hora d'aquest dilluns a través de Twitter:

 

 

 

El líder de Podem, Íñigo Errejón, ha expressat la seva solidaritat amb els detinguts. Errejón ho ha fet amb un tuit en català en què ha qualificat l'acte de què se'ls acusa de "llibertat d'expressió", i on diu que no és delicte, sinó una "acció simbòlica":

 



Hores més tard, el secretari general del partit, Pablo Iglesias, també ha fet una piulada de suport als detinguts:

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut