Antiavalots dels Mossos durant els enfrontaments amb els indignats
Imatge d'arxiu d'antiavalots dels Mossos durant els enfrontaments amb els indignats, el mes de maig
Barcelona

Els mossos antiavalots començaran a portar càmeres de vídeo a partir del 2012

Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra aniran equipats amb càmeres de vídeo per enregistrar i transmetre imatges en directe el 2012. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha posat així data a una mesura que fa uns quants mesos va anunciar que s'estava plantejant. Les proves que s'han fet han donat bons resultats i ara "ja només estan estudiant en quin indret de la indumentària s'instal·len", ha dit el conseller. Les càmeres permetran als agents obtenir més informació d'aquelles persones que agredeixin la policia o actuïn de forma irregular. Puig ha revelat que es podrien incorporar altres instruments com canons d'aigua o gasos lacrimògens.

Actualitzat
"En el món digital actual tothom pot filmar i tothom pot penjar les imatges a les xarxes. Crec que la policia també ha de poder disposar d'aquests mecanismes." El màxim dirigent dels Mossos, Felip Puig, ha fet aquesta reflexió en una entrevista a l'agència de notícies ACN, en què ha posat data al fet que els agents antiavalots portin càmeres de vídeo.

Dependrà dels pressupostos, però el conseller "està convençut" que l'any 2012 ja estaran "operatives". La instal·lació de les càmeres "no anirà tan de pressa com voldríem", ha lamentat Puig.

En les proves que ja s'han dut a terme en manifestacions reals les càmeres s'han instal·lat als cascos dels agents i els resultats han estat molt positius. Ara s'està estudiant si el casc és el millor lloc per portar-les o si s'incorporen en alguna altra part de la vestimenta.

Entre els canons d'aigua i els gasos lacrimògens

El conseller ha explicat també que "és possible" que els Mossos d'Esquadra incorporin algun nou instrument per dispersar aglomeracions. "No en descarto cap, a Europa els més acceptats són els canons d'aigua a pressió, però altres policies també fan servir els gasos lacrimògens o els cavalls."

Per resoldre una situació de "bloqueig" com la viscuda a la plaça de Catalunya, els Mossos han de recórrer al sistema d'"arrancar cebes", però el mètode pot no ser efectiu en concentracions nombroses perquè la policia pot veure superada la seva "capacitat operativa i de resposta".

Les armilles també arribaran l'any 2012

Una de les demandes més antigues dels Mossos d'Esquadra són les armilles antibales lleugeres per als agents de seguretat ciutadana, els policies que fan les patrulles. El conseller ha explicat a l'ACN que hi ha un grup tècnic "treballant en aquest tema".

El titular d'Interior ha assegurat que abans de final d'any la decisió sobre aquestes armilles, "tant des d'un punt de vista tecnològic com de subministrament, ja estarà presa". Serà també al llarg del 2012, i en funció també dels pressupostos, que quedarà clar quan i com s'incorporen les armilles.


Anar al contingut