Brussel·les

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro lloen les darreres mesures anticrisi d'Espanya

Els ministres de finances de la zona euro han valorat positivament en la seva reunió a Brussel·les les darreres mesures anticrisi aprovades pel govern espanyol i que els ha presentat la ministra Elena Salgado. En la trobada d'aquest dilluns, també han decidit no ampliar el fons de rescat de 750.000 milions d'euros, com demanava l'FMI. Una altra qüestió sobre la taula, la possibilitat de crear bons europeus, finalment no s'ha analitzat. La reunió continuarà aquest dimarts a Brussel·les, quan s'ampliarà als ministres d'economia i finances dels 27 i quan està previst que s'aprovi definitivament el pla de rescat d'Irlanda.

Actualitzat
Els ministres d'economia i finances de la zona euro han vist amb bons ulls les darreres reformes per reduir el dèficit que ha aprovat el govern espanyol i que ha presentat a Brussel·les la ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado. La ministra ha explicat i justificat mesures com la rebaixa d'impostos a les pimes, l'eliminació dels 426 euros als parats sense prestació, les privatitzacions parcials d'Aena i Loteries o, l'última, l'augment dels impostos del tabac.

Són unes mesures encaminades per retallar el dèficit amb l'objectiu final d'arribar al 6% del PIB l'any que ve i que, segons el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker, seran "suficients" per situar el dèficit en els objectius fixats. Juncker ha afegit que estaven "impressionats" davant les reformes espanyoles, una afirmació que hauria de calmar els mercats i allunyar les sotragades de la setmana passada.

El fons de rescat no s'amplia

L'examen de les reformes i els comptes espanyols no ha estat l'única qüestió que s'ha tractat en aquesta reunió a Brussel·les, que s'ha acabat poc abans de les onze de la nit de dilluns. Els ministres d'Economia i Finances també han decidit no ampliar el fons de rescat europeu de 750.000 milions d'euros, descartant així una petició que havia formulat el Fons Monetari Internacional (FMI), el president del qual, Dominique Strauss-Kahn, és un dels convidats estrella de la trobada.

Amb el rescat d'Irlanda, que s'aprovarà aquest dimarts, es gastarà menys del 10% del fons i, per tant, els països de la zona euro creuen que és innecessari ara per ara ampliar la dotació del fons.

Una altra qüestió sobre la taula, la possibilitat de crear bons europeus, finalment, no s'ha analitzat. La reunió continuarà aquest dimarts a Brussel·les, quan s'ampliarà als ministres d'economia i finances dels 27.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut