Brussel·les

La UE proposa l'exministre francès Dominique Strauss-Kahn al capdavant de l'FMI

Els ministres de Finances de la UE han acordat proposar l'exministre socialista francès Dominique Strauss-Kahn per dirigir el Fons Monetari Internacional, en substitució de Rodrigo Rato. Ho han decidit en una reunió a Brussel·les en la qual els 27 també s'han mostrat disposats a revisar el procés de selecció del seu nou director general. Abans d'aprovar-se la candidatura amb una àmplia majoria, el president francès, Nicolas Sarkozy, ja havia expressat el seu suport a l'exministre socialista francès.

Actualitzat

Des de la seva creació, hi ha la norma no escrita que europeus i nord-americans ocupin la presidència de l'FMI i del Banc Mundial, respectivament. Després de la recent sortida de Paul Wolfowitz de la presidència del Banc Mundial, els EUA van reaccionar amb rapidesa proposant la candidatura de Robert Zoellick, qui va prendre possessió del càrrec la setmana passada.

Tot i això, després que el passat 28 de juny Rodrigo Rato anunciés la seva dimissió al capdavant de l'FMI, càrrec que abandonarà a l'octubre, la Unió Europea, encara no havia designat el seu candidat, un assumpte que, finalment, els ministres d'Economia de la UE han tractat aquest dimarts a Brussel·les. Segons han acordat, per una àmplia majoria, proposaran Dominique Strauss-Kahn perquè dirigeixi l'organisme. L'única que ha rebutjat la proposta de l'exministre francès ha estat la delegació polonesa, que ha ofert un candidat alternatiu: l'exprimer ministre Marek Belka. Abans de la trobada, també havien circulat els noms del ministre italià de Finances, Tommao Padoa-Schioppa, i l'exgovernador del Banc Central de Polònia, Leszek Balcerowic, per ocupar el càrrec.

D'altra banda, els 27 s'han mostrat disposats a revisar el procés de selecció del nou director gerent de la institució.

Mentrestant, creixen les pressions per part dels països emergents per acabar amb el repartiment de poder en les institucions internacionals, en un moment en què els dos organismes es plantegen reformes que aconsegueixin reconèixer la influència de la Xina i altres economies emergents en l'economia mundial.

D'aquesta manera, els membres asiàtics, llatinoamericans, africans i de l'Orient Mitjà de l'FMI haurien sol·licitat la reunió del consell directiu de l'organisme per avaluar l'obertura del procés de selecció d'un nou director gerent entre candidats de tot el món i no només europeus.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut