Luxemburg obre la porta a reclamacions per l'IRPH si es demostra que és abusiu cas per cas

La justícia europea passa la pilota als tribunals espanyols, que hauran de determinar si es va informar de forma transparent al client

Sílvia MateuActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea obre la porta a poder reclamar les hipoteques referenciades a l'IRPH, sempre i quan no es tingui una sentència ferma en contra. Luxemburg ho deixa tot en mans dels jutges espanyols que hauran de valorar en cada cas si el client va ser ben informat.

El TJUE ha resol que els jutges podran anul·lar l'índex IRPH si determinen que els bancs no han actuat amb transparència a l'hora d'informar els clients. Llavors podrà obligar l'entitat a referenciar la hipoteca amb un altre índex. El banc i no el client haurà de demostrar en cada cas si les clàusules de la hipoteca eren abusives.

Es tracta d'una resolució semblant a la que hi va haver amb les clàusules sol

El Tribunal de Luxemburg contradiu el Tribunal Suprem, que havia considerat que els afectats per aquest índex, més perjudicial que l'euríbor,   no podien reclamar.

El tribunal no entra en determinar si l'índex és o no transparent, com va fer fa uns mesos l'Advocat General. Segons la seva opinió, l'IRPH és un índex molt complex de calcular, difícil d'entendre per un usuari de banca de nivell mig i  per tant, els jutges espanyols poden considerar-lo abusiu.

 

A Espanya s'han fet al voltant d'un milió d'hipoteques amb IRPH
A Espanya s'han fet al voltant d'un milió d'hipoteques amb IRPH


Com han d'actuar els afectats?

L'advocat i director jurídic de Dret i Compromís, Sebastià Auger, que representa centenars d'afectats, pronostica que ara hi haurà una allau de demandes als jutjats, ja prou col·lapsats.

Ha explicat que les persones que vulguin lluitar per la seva hipoteca referenciada amb l'IRPH han d'anar primer al banc i després al jutge, si és necessari:

"Amb l'assessorament adequat, primer cal requerir al banc a solucionar la situació. Si en el termini de dos mesos no han donat resposta, cal reclamar-ho judicialment per clàusules abusives, com creiem que hi ha a la majoria de casos "

 

L'advocat ha afegit que poden presentar recurs totes les persones que no tinguin una sentència ferma en contra, incloses les que ja hagin pagat tota la hipoteca, si no han passat més de deu anys des que es van amortitzar.

 

Pugen els bancs

Just després de fer-se pública la notícia, els bancs l'han rebut amb pujades importants a la borsa. Caixabank ha sumat més d'un 7% i Bankia més d'un 5%. Són les dues entitats que més es jugaven amb la sentència del Tribunal de Luxemburg.

Sebastià Auger està convençut que els bancs no facilitaran acords conjunts amb els consumidors perquè l'estadística els juga a favor i compten que alguns no reclamaran, per diversos motius.

Tot i això, els bancs es veuran perjudicats a la llarga, no només pels diners que hauran de tornar als clients sinó també perquè la sentència els obliga a provisionar els riscos.

Goldman Sachs havia calculat l'impacte potencial de la sentència sobre els bancs espanyols entre els 7.000 i els 44.000 milions d'euros, però la banca ja ha deixat clar que s'haurà de negociar particularment amb cada client. Altres càlculs ho situen entre els 3.000 i els 35.000 milions.

 

300.000 hipoteques a Catalunya

L'IRPH s'aplica a Espanya des de fa 25 anys, tot i que actualment gairebé no s'utilitza. Es va fer popular durant els anys del boom immobiliari, quan les caixes d'estalvi l'oferien com una alternativa més estable a l'euríbor, que llavors estava imparable. L'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris suposa aproximadament el 10% dels crèdits concedits a Espanya.

A Espanya hi pot haver més d'un milió d' aquest tipus d'hipoteques, entre les quals 300.000 a Catalunya.

Les associacions d'afectats preveuen que, de mitjana, per una hipoteca de 200.000 euros, podrien recuperar uns 20.000 euros per afectat.

ARXIVAT A:
HipotequesEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut