Damasc / Ankara

Els milers de refugiats sirians amenacen de provocar una crisi humanitària a la veïna Turquia

Les forces de Bashar al-Assad han intensificat els atacs contra l'oposició al règim sirià, que denuncia que només aquest dissabte es van registrar més d'un centenar de morts violentes, abans que dimarts entri en vigor l'alto el foc a què s'ha compromès Damasc. Aquesta repressió ha provocat una allau de refugiats, es calcula que uns 24.000 en un any, que fugen cap a la veïna Turquia. Les organitzacions humanitàries es preparen per una crisi a la frontera.

RedaccióActualitzat
Només en un dia, més de 2.800 sirians van travessar la frontera turca fugint de l'horror. La majoria eren de la regió d'Idlib, molt castigada per les bombes d'Al-Assad els últims dies. Això passava dijous. Feia setmanes que no arribaven tants refugiats en un sol dia.

Organitzacions humanitàries de tot el món es preparen per rebre molts més refugiats, ja que cada dia centenars de sirians segueixen travessant la frontera.

Des de l'Alt Comissionat pels Refugiats de les Nacions Unides alerten de la greu situació, tot i que asseguren que estan preparats per l'assistència. I desitgen que es posi fi a tot plegat amb els canvis i la millora de la situació a Síria.

Una millora que hauria d'arribar a partir del dimarts 10 d'abril, la data límit que les Nacions Unides, la Lliga Àrab i el règim de Bashar al-Assad han acordat per a un alto el foc. Les tropes del règim han d'aturar totes les operacions i retirar-se de les ciutats. Règim i insurgència hauran de començar aleshores un alto al foc.

Però quan només falten tres dies per aquesta data tan esperada, no sembla que Bashar al-Assad i les seves tropes mostrin gaires signes de retirada. Només aquest dissabte, i segons observatoris de drets humans, van morir a Síria més de 100 persones víctimes dels atacs del règim.

El secretari general l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar els atacs titllant-los de violació dels acords pactats només fa una setmana.

Turquia adverteix que tramitarà una petició oficial al Consell de Seguretat per a una intervenció militar si els refugiats sirians continuen travessant la frontera per fugir del conflicte, que segons les Nacions Unides ja ha causat la mort de més de 9.000 persones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut