Instrument d'autoanàlisi que permet al diabètic en pocs segons conèixer el seu nivell de glucosa en sang. (Foto: Reuters)
Instrument d'autoanàlisi que permet al diabètic en pocs segons conèixer el seu nivell de glucosa en sang. (Foto: Reuters)
Barcelona

Els metges reclamen una reforma sanitària perquè els malalts crònics siguin més independents

Cada cop hi ha més persones amb malalties cròniques i això obliga a fer canvis en els funcionament del sistema sanitari. Són algunes de les reclamacions que els facultatius han fet en el V Congrés Nacional d'Atenció Sanitària al Pacient Crònic que es fa a Barcelona.

RedaccióActualitzat
Els metges reclamen una reforma del sistema sanitari perquè els pacients amb malalties cròniques siguin més autònoms i responsables de la seva salut. També volen implicar més en el tractament d'aquestes malalties familiars i serveis socials. Es tractaria de posar en marxa "la segona gran reforma sanitària", després de la que es va fer als anys 80 quan es va crear l'assistència primària. Aquestes són algunes de les demanades que els facultatius han expressat a l'arrencada del V Congrés Nacional d'Atenció Sanitària al Pacient Crònic que es fa fins dissabte a Barcelona.

L'esperança de vida a Catalunya supera ja els 81 anys i va en augment. Paral·lelament, creix el nombre de malalts crònics. A casa nostra unes 400.000 persones tenen malalties cròniques complexes. Aquests tipus de malalts representen més de la meitat dels ingressos hospitalaris. Modificar l'atenció que dóna el sistema sanitari a aquests pacients no és només una qüestió econòmica, però la "crisi ajuda a canvia el que en altres moments hauria costat més de dur a terme".

Els facultatius aposten per donar més protagonisme als pacients i afrontar d'una manera més integral l'atenció mèdica, fugint de la fragmentació entre els diferents especialistes, tot i que per això s'hagi de modificar la formació dels metges.

Comunitats autònomes com València, Andalusia, País Basc i Madrid ja han posat en marxa programes d'atenció de les malalties cròniques, ha destacat el president de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, Josep Basora. "El canvi està en marxa. Hi ha voluntat política per dur-lo a terme, però fa falta que se sumin les diferents comunitats autònomes", ha afegit.

Catalunya també s'ha posat en marxa. El Departament de Salut s'ha coordinat amb el de Benestar i Família per rebaixar els ingressos a hospitals d'aquests malalts complexos i ha creat el programa d'Atenció a la Cronicitat amb els primers resultats positius. Els ingressos de pacients amb una malaltia pulmonar obstructiva crònica han disminuït un 11% respecte el 2011. També han disminuït els ingressos de malalts crònics d'insuficiència cardíaca i per complicacions de la diabetis i pneumònia bacteriana.

El 2050 es preveu que el 30% de la població tindrà una malaltia crònica. El dolor lumbar, la diabetis, la hipertensió arterial, l'artrosi, l'artritis, el reuma, el colesterol elevat o el dolor cervical són les patologies més comunes actualment.
Anar al contingut