Un pictograma de prohibició amb una dona embarassada bevent.
La malaltia pot provocar retards en el desenvolupament i problemes de conducta.
Barcelona

Els metges reclamen millor informació de la síndrome d'alcoholisme fetal en processos d'adopcions internacionals

Els metges alerten de la falta d'informació d'aquest trastorn - provocat per l'elevada ingesta d'alcohol durant la gestió- en els processos d'adopcions internacionals. La malaltia pot provocar retards en el desenvolupament i problemes de conducta.

Televisió de CatalunyaActualitzat
La síndrome d'alcohol fetal és una malaltia fruit del consum d'alcohol de la mare durant la gestació. És un trastorn poc freqüent i difícil de diagnosticar, i és més habitual en països on l'alcoholisme està més estès. Per això, els metges demanen que es millori la informació que s'ofereix en els processos d'adopció internacional perquè les famílies puguin conèixer els riscos si es dóna el cas.

La Carmina va adoptar un dels seus fills a Rússia. Al cap d'un temps va començar a notar que la nena tenia alguns problemes. Va peregrinar de metge en metge fins que set anys després li van diagnosticar la síndrome d'alcohol fetal. A l'informe rus d'adopció, tot i posar que la mare de la criatura bevia, no alertava de les possibles conseqüències d'això en el fetus.

La malaltia pot provocar retards en el desenvolupament, dificultats d'aprenentatge i problemes greus de conducta. Alguns dels signes associats al trastorn poden afectar fins al 2% de la població.

En els casos més greus, que afecten fins a 3 de cada 1.000 nens, el malalt pot presentar també uns trets morfològics característics. La incidència és major en poblacions de risc com l'Europa de l'Est.

El congrés que acull aquesta setmana Barcelona sobre aquest trastorn presentarà els avenços que s'estan fent en el diagnòstic. Un diagnòstic ara per ara difícil, que sol ser tardà i que ve precedit de diagnòstics previs erronis, perquè sovint es confon aquest trastorn amb la hiperactivitat.
Anar al contingut