La comparsa dels Turcs i Cavallets durant la seva actuació a la Patum Infantil (ACN)
La comparsa dels Turcs i Cavallets durant la seva actuació a la Patum Infantil (ACN)
Berga

Els més petits prenen la plaça de Sant Pere de Berga per saltar la seva Patum

Actualitzat

ACN Berga.- El relleu generacional de la Patum està garantit. A Berga, els infants viuen la festa des de ben petits i la plaça de Sant Pere es reserva el divendres de Corpus per convertir-se en territori exclusiu dels nens. Al ritme del tabal, els patumaires més menuts han saltat i ballat aquest migdia cadascuna de les comparses de la Patum de Lluïment. Aquest divendres, la Patum Infantil ha estat més solemne que mai, amb un record especial a qui va ser el creador, Joan Rafart, desaparegut el febrer passat als 96 anys. El seu nét, Sergi Montaner, que segueix al capdavant del seu llegat, ha explicat que el seu avi ha deixat una herència "impagable" i ha dit que "continuarem treballant perquè tot segueixi com fins ara".

La Patum Infantil és un referent pel que fa al traspàs generacional de la cultura popular. El seu coordinador, Sergi Montaner, ha destacat la importància d'ensenyar bé als nens a saltar la Patum "perquè, quan siguin grans, s'estimin la festa i no vinguin a emborratxar-se, sinó a saltar i a gaudir de la celebració". Més enllà d'això, Montaner també ha destacat l'element integrador de la Patum Infantil. "Coneixen la Patum, se l'estimen, la respecten, i això els fa saber molt més del poble i de la comarca", ha explicat.

La Patum Infantil més emotiva

La Patum de Lluïment d'aquest matí ha guardat un especial record a qui va ser el seu fundador, Joan Rafart, desaparegut el febrer passat als 96 anys. Aquesta és la primera Patum Infantil que no pot venir a la plaça. El seu nét, Sergi Montaner, ha explicat que li hauria agradat que fos una Patum festiva, però "ell es va desviure per la Patum i és de justícia fer-li un record perquè és l'avi de tots els patumaires". Abans del salt de l'àliga, el periodista Fermí Riu ha llegit unes paraules escrites pel nét de Rafart en record del seu avi. A més, l'àliga, la comparsa preferida de Rafart, ha estrenat una nova corona, l'únic element que li faltava per ser igual que la comparsa dels grans. Durant la passada prèvia a la Patum de Lluïment, s'ha fet un salt davant del domicili de Rafart, amb el salt excepcional de l'àliga.

La primera tabalera de la història

Aquesta tarda la Patum Infantil farà història i, en ple segle XXI, una nena tocarà per primer cop el tabal. La Irune Sánchez, de vuit anys, va decidir apuntar-se als sortejos de Patum perquè "vaig pensar que seria molt divertit de tabalera i, a més, ja era hora que ho poguessin fer les nenes". La petita ha explicat que els assajos han anat molt bé perquè, a poc a poc, n'han anat aprenent molt, però reconeix que els tirabols són els més difícils de tocar, sobretot quan desapareix la música.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut