Barcelona

Els malalts mentals demanen lleis que prohibeixin lligar-los al llit

Creuen que la immobilització vulnera drets i atempta contra la dignitat de les persones

RedaccióActualitzat

Els malalts mentals reclamen lleis que prohibeixin lligar-los al llit quan tenen una crisi. Diuen que hi ha altres mètodes alternatius.

"M'he sentit humiliat, frustrat. M'ha sortit rancúnia cap al sistema."

Així s'explica una persona que ha estat lligada. Lligada per la cintura, les mans i els peus... i contra la seva voluntat.

A través de la Federació Veus, les persones amb malalties mentals han reclamat al Parlament de Catalunya que es facin lleis que prohibeixin lligar els pacients a un llit, com ja s'ha fet en altres països europeus. Diuen que la immobilització vulnera drets i atempta contra la dignitat de les persones.

Edgar Vinyals, president de la Federació Veus, ho explica així:

"El que necessitem quan estem malament és tenir algú a prop que ens acompanyi de forma càlida. No necessitem que ens lliguin a un llit i ens deixin sols en una habitació."

A l'Hospital de Sant Pau també defensen l'objectiu de contenció zero. I expliquen que només immobilitzen en situacions extremes i com a últim recurs.

Segons Josefina Pérez, psiquiatra de l'Hospital de Sant Pau, de vegades no es pot fer altra cosa:

"La medicació de vegades no és suficient per parar aquesta situació, tarda a fer efecte. El diàleg, la confrontació amb la realitat de vegades no és suficient perquè hi ha una incapacitat de raonament lògic en aquell moment i tenen més força els símptomes. Hi ha situacions que hem de parar com sigui."

I Àlex Mariege, supervisor d'infermeria del Servei de Psiquiatria Hospital de Sant Pau afegeix:

"Com a professional, és molt dolorós instaurar aquesta mesura. No crec que hi hagi avui en dia cap professional que la vulgui."


Tant els malalts mentals com els psiquiatres i els infermers coincideixen a reclamar més personal sanitari i més formació per poder atendre millor les persones en el moment que tenen una crisi.

Al Parc Sanitari Sant Joan de Déu han format setze persones per promoure un mètode alternatiu a la immobilització dels pacients.

José Luis Argudo, director de programes assistencials del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que el mètode es basa a entendre la persona.

"Conèixer la persona, conèixer les seves preferències, els seus gustos. I tota aquesta informació, el professional assistencial l'utilitza en els moments més delicats."

Han aconseguit reduir un 85% les immobilitzacions de gent gran amb problemes de salut mental. Ara volen estendre a tot el recinte hospitalari aquesta nova manera de fer, i ofereixen formació als professionals que la vulguin aplicar als seu centres i evitar haver de lligar ningú.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut