Montevideo

Els líders iberoamericans demanen que es faci més pel desenvolupament, com a via per frenar les migracions

Les migracions són l'eix de la XVI Cimera Iberoamericana que se celebra a l'Uruguai, fins al punt que tots els dirigents que hi participen han reclamat mesures per frenar l'allau de persones que marxen dels seus països. La xilena Michelle Bachelet, el salvadoreny Elías Antonio Saca i el bolivià Evo Morales són alguns dels mandataris que, unànimement, han reclamat tenir millors condicions per desenvolupar les respectives economies, i contribuir així a contenir l'onada migratòria. Els líders de la cimera també han lamentat que aquests immigrants hagin de superar barreres no només polítiques, sinó també físiques, per tal de guanyar-se la vida.

Actualitzat

Les primeres sessions de la Cimera Iberoamericana han tingut més retòrica que no pas contingut però, malgrat això, el clam ha estat comú. Tothom ha revindicat fórmules per frenar les migracions que ha provocat la pobresa i que s'han traduït en la sortida dels seus països de 30 milions de llatinoamericans.

La xilena Michelle Bachellet, que debutava a la cimera i és l'única dona entre els caps d'estat i de govern, ha reclamat "polítiques de gènere" que evitin la pèrdua de la "capacitat i talent" femenins.

Les demandes de Bachellet han trobat suport en Elías Antonio Saca, del Salvador, que ha alertat de la "feminització de les migracions, que té un efecte directe en els joves i en la integració familiar". Es calcula que un 25% de la població del Salvador ha emigrat.

L'anècdota d'Evo Morales

El president de Bolívia, Evo Morales, ha denunciat amb fermesa que quan les migracions eren del nord cap al nord o del nord cap al sud "no hi havia murs, ni deportacions ni barreres migratòries com les actuals".

Morales ha explicat una experiència personal sobre un viatge a Espanya que va fer fa anys. A l'aeroport de Barajas, dos uniformats li van demanar 500 dòlars per deixar-lo entrar al país. Morales es va enfadar i els va dir: "Si per 500 anys (els espanyols) ens van saquejar, no tinc 500 dòlars".

Enmig d'aquest clam, l'única proposta concreta de la cimera ha sortit de la veu de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha suggerit la creació d'un fons per facilitar l'accés a l'aigua per tota la població, seguint el que s'especifica als Objectius del Mil·lenni de les Nacions Unides.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut