Berlín

Els líders europeus es comprometen a tancar la crisi constitucional de la UE

La Unió Europea celebra el cinquantè aniversari del Tractat de Roma i presenta una Declaració de Berlín que ha d'apuntalar el futur. Si més no així ho ha expressat la presidenta de torn de la UE, Angela Merkel, que ha assegurat que el nou text obre el camí per a l'enfortiment constitucional de la Unió. La resta de caps d'estat apel·len a la responsabilitat per superar la crisi motivada pel "no" constitucional de França i els Països Baixos.

Actualitzat

Merkel creu que estan vivint un moment crucial i que el que els líders europeus decideixin en els pròxims mesos "tindrà grans repercussions durant molt temps tant en sentit positiu com negatiu". La presidenta de torn ha reconegut que hi ha una certa decepció entre els que esperaven celebrar l’aniversari amb un tractat constitucional, però ha donat esperança perquè en la declaració, els líders europeus es comprometen a superar l'actual crisi el 2009 com a molt tard.

En presència dels caps d'estat i de govern dels Vint-i-set, Merkel ha reiterat el seu compromís de presentar abans del juny un "full de ruta" per sortir del bloqueig constitucional. Una crisi que dura ja gairebé dos anys des del “no” de França i els Països Baixos al tractat. La cancellera alemanya ha reclamat el suport de tots els líders europeus en aquest sentit.

Pel que fa a mesures concretes, la presidenta de la UE ha assegurat que cal que "l'estructura interna de la Unió s’adapti a la nova realitat de 27 estats”. Per assolir-ho proposa més competències comunitàries i millor definides en matèria de política energètica, exterior i en assumptes de justícia i interior.

Merkel alerta que no s’ha de donar per segur tot el que s’ha assolit en els últims 50 anys. La cancellera pensa que en una nit es podria perdre tot i apel·la a la unió dels estats per superar els obstacles. Tot i així, apunta que encara no cal parlar de fracàs.

En el seu discurs ha afegit, a títol personal, una referència a les "arrels judeocristianes d'Europa" en enumerar els valors que sustenten la UE, malgrat que no apareixen citades en la Declaració de Berlín per l'oposició d'alguns estats membres, encapçalats per França.

Després de Merkel, han pres la paraula diversos dirigents de les institucions europees. El president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, ha defensat una "ètica de solidaritat europea" i que no es culpi sempre Brussel·les de tots els problemes perquè això desprestigia la UE davant els ciutadans. En nom de l'Eurocambra, Hans Gert-Poettering ha insistit en la necessitat que "la substància del tractat constitucional sigui jurídicament vinculant abans de les eleccions europees de juny del 2009". El president del Parlament Europeu ha vogut lloar així les bondats de la Constitució europea.

Finalment, el primer ministre italià, Romano Prodi, que va ser president de la Comissió Europea entre 1999 i 2004, ha apuntat que "Europa necessita recuperar la seva bogeria creativa" per creure’s que pot canviar el món i millorar-lo.

Cap de setmana de celebracions

Les celebracions pels 50 anys de la Unió Europea van començar dissabte a la tarda amb un concert de la Filharmònica de Berlín dirigida per Simon Rattle. Els líders polítics dels 27 van escoltar peces com la "Simfonia del Destí", de Ludwig van Beethoven. Més tard, van sopar tots junts al palau de Bellevue, com a hostes del president alemany, Horst Köhler.

Després de la signatura de la Declaració de Berlín, els líders europeus s'han fet la foto de família a la Porta de Brandenburg, antic símbol de la divisió europea i que ara representa la unitat continental i la trobada Est-Oest.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut