Brussel·les

Els líders europeus acorden les línies generals del pressupost comunitari, amb retallades de 13.000 milions

Els líders de la Unió Europea han acordat les línies generals d'un pacte sobre el pressupost del bloc per al 2014-2020, que fixaria la despesa total de la UE en 960.000 milions d'euros durant el període de set anys.

RedaccióActualitzat
Les negociacions del pressupost de la UE s'han interromput durant dues hores i mitja després d'una nit i matinada llargues de reunions a Brussel·les. Les delegacions dels estats membres ja tenen sobre la taula una proposta en ferm del nou pressupost comunitari per al període 2014-2020, que podria tenir ja un principi d'acord, segons fonts de la UE.

Després d'haver parlat durant les últimes hores amb les diferents delegacions, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha presentat un document que preveu noves retallades addicionals de 13.000 milions d'euros en el marc pressupostari plurianual per a la UE del 2014 a 2020, que se suma als 80.000 milions d'euros ja plantejats al novembre.

La nova retallada situaria els compromisos comunitaris en 960.000 milions d'euros, xifra que suposaria una reducció del sostre de despesa durant els pròxims set anys de 33.000 milions d'euros respecte a l'anterior període pressupostari (2007-2013), segons fonts comunitàries.

Les noves xifres plantejades per Van Rompuy als caps d'Estat i de govern europeu estableixen un total de 908.000 milions d'euros per a pagaments, amb la possibilitat d'afegir-hi 12.000 milions de forma extraordinària, han afegit les mateixes fonts.

La recerca d'acord es veu dificultada pels països que exigeixen dràstiques retallades, especialment el Regne Unit, Holanda, Dinamarca, Suècia, Alemanya o Àustria, mentre que Espanya, França, Itàlia o Portugal volen uns comptes menys restrictius i que preservin les polítiques essencials per a ells de cohesió i agricultura.

Van Rompuy va prometre, després de la fracassada cimera de novembre, "matisar" la seva última proposta, de 973.000 milions d'euros, 80.000 milions d'euros menys que la proposta per la Comissió Europea (CE) i 20.000 milions menys respecte al pressupost de 2007-2013.

La decisió s'ha de prendre per unanimitat de tots els membres de la Unió i de l'eurocambra, que també pot vetar el pressupost. El president de Parlament Europeu, Martin Schulz, s'ha mostrat "disposat a fer reduccions, però no estem disposats a deixar amputar el pressupost europeu". "No signaré un pressupost de més dèficit. No estic preparat per fer això", ha avisat.

Schulz ha insistit que els Tractats de la Unió no permeten un pressupost europeu amb dèficit. Ha criticat que els estats membres acordin any rere any pressupostos que estan generant un "dèficit realment permanent". Això no passa enlloc més". "Aquesta és la raó per la qual el Parlament és extremament escèptic amb les propostes que estan ara damunt la taula", ha dit.

Pel que fa a Espanya, la partida que rebrien les comunitats més desafavorides per compensar la pèrdua dels fons de cohesió passaria dels 2.800 milions als 1.800. A canvi, però, Espanya podria ser una de les grans beneficiàries del fons que es crearà per lluitar contra l'atur juvenil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut