Carta d'Oriol Junqueras des de la presó d'Estremera i missatge de Marta Rovira des de Suïssa

Els líders d'ERC, des de la presó i l'exili, apressen a formar govern

Rovira: "No hi ha alternativa a posar-nos d'acord i fer govern és imprescindible"

RedaccióActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat una carta des de la presó d'Estremera a la seva militància en què anima a formar govern com més aviat millor i iniciar la recuperació de les institucions. Junqueras diu que "cal seguir sumant i oferir un projecte inclusiu i integrador per a tots els ciutadans".

Per a Junqueras, cada pas que desconnecta de la centralitat és un pas enrere "i ho és impedir formar govern". Junqueras afegeix que, si això no s'entén, si no se supera aquest impàs, hauran convertit la victòria del 21D en un regal al 155 i als que impulsen una involució dels drets i llibertats sense precedents:

"Si no superem aquest impàs, haurem convertit la victòria del 21 de desembre en un regal al 155 i als que impulsen una involució dels drets i llibertats sense precedents."

"La formació del Govern, la recuperació de les institucions és una necessitat. És ben cert que no suficient. Però és, en canvi, un pas imprescindible per avançar. Sense Govern, sense recuperar les institucions, som més febles".

Junqueras anima a perseverar i mantenir la unitat d'acció dels demòcrates per "assentar una sòlida majoria teixint complicitats" i a superar la política de blocs. Diu que és inútil i contraproduent "gesticular i fer volar coloms". També assegura que ERC no es pot deixar endur per la frustració, ni caure en actituds maximalistes que no porten enlloc.

"Llums llargues, estratègia de suma i voluntat de construir un nou país, net, just i lliure. Aquesta és la recepta. El camí a recórrer és llarg i costerut. Siguem pacients, siguem constants i sobretot fem passes sòlides que ens permetin avançar."

Per a Oriol Junqueras ja hi ha prou polítics catalans a les presons i a l'exili i ara l'objectiu "ha de ser buidar-les":

"A Estremera no hi vull més amics. Ni a cap presó. Ni cap més exiliat. Prou de fer mal a bones persones, a gent d'una trajectòria pacífica i democràtica inequívoques. L'objectiu no pot ser omplir les presons de bones persones. L'objectiu ha de ser buidar-les."

Marta Rovira: "No hi ha alternativa a un acord"

En la mateixa línia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet des de Ginebra una crida a les forces independentistes a seure en una taula de "forma serena i ferma" per arribar a acords. Rovira insta les forces republicanes a ser capaces de posar-se d'acord sobre qui ha de ser el president de la Generalitat perquè "no vingui imposat des de fora".

Rovira ha assegurat que "no hi ha alternativa a un acord" i alhora ha reivindicat que fer govern "no és l'objectiu final però sí imprescindible" per assolir els horitzons polítics marcats:

"No hi ha alternativa a posar-nos d'acord i fer govern és imprescindible."

Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi tornat a rebutjar que Jordi Sànchez pugui assistir a la seva investidura, Rovira recorda que "el temps ha començat a córrer" i adverteix que "ara sí que tenim una fita, a partir de la qual ja no podrem fer un govern ni escollir president".

Rovira apel·la a la comprensió entre els representants dels partits independentistes i encoratja les noves cares que representen JxCat, ERC i la CUP a seure a la taula de la negociació "tantes vegades com faci falta".

"Totes les forces republicanes hem de ser conscients que hem d'arribar a un acord, cal escollir president, cal fer govern, no és l'objectiu final però és imprescindible per arribar a tots els objectius polítics que ens marquem. I cal començar la legislatura per recuperar el terra democràtic fonamental i construir majories molt àmplies per defensar drets polítics i civils."

 

ARXIVAT A:
ERCGovern empresonatInvestiduraProcés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut