Hanoi

Els líders de l'Àsia-Pacífic es comprometen a fer concessions per debloquejar les iniciatives de la Ronda de Doha

Ja està en marxa una nova cimera del fòrum econòmic Àsia-Pacífic, l'APEC. La trobada que se celebra al Vietnam ha començat a donar els seus frutis amb la primera declaració conjunta. Els líders de les 21 economies s'han compromès a fer més concessions en àrees clau de la Ronda de Doha, com reduir els subsidis a l'agricultura i els aranzels als productes industrials, per permetre el desbloqueig de les negociacions multilaterals a l'Organització Mundial del Comerç. Aquesta decisió és la primera d'una cimera dominada per la crisi nuclear nord-coreana i la recerca de suports dels EUA, el Japó i els seus aliats d'una postura de major duresa cap al règim de Pyongyang.

Actualitzat
Segons la declaració, els estats estan disposats a trencar l'actual bloqueig a la Ronda de Doha. Això implica reduir àmpliament les subvencions agrícoles, crear nous accessos al mercat en agricultura, fer autèntiques rebaixes en els aranzels a la indústria i obrir el sector de serveis. Els membres de l'APEC assenyalen que estan disposats a "fer el primer pas", però en aparent al·lusió a la Unió Europea, afirmen que "altres també han de donar senyals de la seva disposició i resolució".

Les negociacions multilaterals en el marc de l'OMC per liberalitzar el comerç van quedar suspeses el juliol passat a Ginebra després que sorgissin postures contraposades entre les economies dels Estats Units, la UE, el Brasil, l'Índia, el Japó i Austràlia.

Pyonyang com a problema

La liberalització del comerç i el programa nuclear de Corea del Nord són les qüestions estrella d'aquesta trobada internacional. Sense anar més lluny, en una de les reunions bilaterals de la cimera de l'APEC, George Bush ha intentat sense èxit convèncer el seu homòleg de Corea del Sud perquè s'uneixi a un pla per interceptar vaixells nord-coreans sospitosos de transportar material nuclear.

Bush s'ha entrevistat amb el president sud-coreà, Roh Moo Hyun, però ha estat incapaç de persuadir-lo perquè participi en el pla dels Estats Units contra Corea del Nord. Bush, que va arribar divendres al Vietnam, també vol veure quin suport tenen les sancions imposades contra el règim de Pyonyang després de l'assaig nuclear de l'octubre passat.

La cimera de l'APEC es desenvolupa fins aquest diumenge al Centre Nacional de Convencions de Hanoi enmig d'un fort desplegament de seguretat. Allà els ha rebut el president vietnamita, Nguyen Minh Triet. L'últim dels 21 líders que ha arribat a la cimera ha estat el president rus, Vladímir Putin, que ha aterrat a la capital vietnamita dues hores abans de l'inici de la cimera.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut