Angela Merkel compareix davant la premsa per anunciar el trencament de les converses amb els liberals per formar govern (Reuters)
Angela Merkel compareix davant la premsa per anunciar el trencament de les converses amb els liberals per formar govern (Reuters)
Alemanya

La impossibilitat de formar govern posa en perill el futur polític de Merkel

La decisió dels liberals de trencar les converses per formar govern podria ser l'inici del final de la carrera política de la cancellera després de 12 anys en el poder

Juli RodésActualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es reunirà avui, dilluns, amb el president del país, Frank-Walter Steinmeier, per comunicar-li el trencament de les converses que havien de portar a formar un govern entre el bloc conservador de la CDU i la CSU bavaresa amb Els Verds i els liberals de l'FDP. El cap d'estat alemany té la potestat de convocar eleccions.

L'altra opció de Merkel és mirar de governar amb minoria, però els seus 246 diputats queden lluny dels 355 necessaris per tenir majoria.

Merkel va guanyar les eleccions que es van fer al setembre, però tant la CDU com els socialdemòcrates de l'SPD, els dos grans partits tradicionals, van perdre força vots. La CDU va obtenir, de fet, els pitjors resultats des del 1949 i, en canvi, la ultradreta d'Alternativa per Alemanya va entrar per primera vegada al Bundestag amb 94 diputats i el 13% dels vots.

Durant l'última legislatura, la CDU i l'SPD van governar junts formant la denominada "gran coalició", però el nou líder de l'SPD, Martin Schulz, ja havia deixat clar que ells seran a l'oposició i que, per tant, la gran coalició no es repetirà.

 

El trencament de les converses entre la CDU i l'FDP s'hauria produït -després de cinc setmanes i un últim cap de setmana maratonià-, sobretot, entorn de les polítiques sobre immigració i sobre energia i lluita contra el canvi climàtic. El líder de l'FDP, Christian Lindner, ha declarat que no hi havia prou "posicions comunes" ni prou "confiança" entre conservadors i liberals, i que "és preferible no governar que governar malament".

Merkel, per la seva banda, ha "deplorat" la decisió dels liberals i ha assegurat que, amb més voluntat, l'acord era possible.

"És un dia per reflexionar profundament sobre com s'ha d'encarar el futur d'Alemanya. Com a cancellera, faré el que calgui per assegurar-me que aquest país està ben gestionat en les difícils setmanes que venen."

Aquesta és la pitjor crisi a la qual s'enfronta Merkel des que fa 12 anys va arribar al poder. I podria arribar a marcar el final de la seva carrera política, perquè no és gens clar que tingui el suport del partit per tornar a ser la candidata a cancellera. Segons un sondeig fet públic ahir, el 60% dels alemanys pensen que Merkel no serà capaç de continuar en el poder.

A més, la situació de provisionalitat sumeix Alemanya, motor de la Unió Europea, en una paràlisi que perjudica també el procés de rellançament de la UE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut