El quadre d'Henri Matisse "Dona asseguda"
El quadre d'Henri Matisse "Dona asseguda" és el primer que s'ha tornat als seus legítims propietaris del miler d'obres d'art espoliades pels nazis
Berna

Els legítims propietaris comencen a rebre les primeres obres d'art de Cornelius Gurlitt espoliades pels nazis

El quadre d'Henri Matisse "Dona asseguda" és el primer que s'ha tornat

RedaccióActualitzat

El quadre d'Henri Matisse "Dona asseguda" és el primer que s'ha tornat als seus legítims propietaris del miler d'obres d'art espoliades pels nazis i que es van trobar l'any 2012 a casa del col·leccionista Cornelius Gurlitt. L'obra, amb un valor estimat de més de 22 milions d'euros, ha tornat a la família del col·leccionista d'art francès Paul Rosenberg, segons ha anunciat el seu advocat en un comunicat.

Poc abans de morir l'any passat, Gurlitt va declarar el museu suís de Berna hereu dels quadres que havia mantingut ocults durant anys, un tresor amb obres de mestres com el mateix Matisse, Picasso, Renoir, Monet o Chagall. Mig miler de peces, però, es van quedar a Alemanya, després d'un acord de les autoritats, fins que es pugui establir fidelment el seu origen davant les sospites que van ser espoliades pel nazisme.

Cornelius Gurlitt era fill del marxant d'art Hildebrandt Gurlitt, un dels pocs que van tenir autorització del règim nazi per negociar amb obres de l'anomenat "art degenerat" que havien estat retirades dels museus alemanys. Tot i que durant un temps la troballa es va mantenir en secret, a finals del 2013 es va fer pública.

Anar al contingut