Egipte

Els laics egipcis surten al carrer contra dues fàtues que ordenen la mort dels caps de l'oposició

Milers de persones han començat a convergir a la plaça Tahrir del Caire per a una concentració convocada per 38 formacions de l'oposició laica en resposta a una fàtua o decret religiós que cridava a matar diversos líders de l'oposició, entre ells Mohamed el-Baradei i Hamdeen Sabbahi.

Actualitzat
Milers de persones han començat a convergir a la plaça Tahrir del Caire per a una concentració convocada per 38 formacions de l'oposició laica en resposta a una fàtua o decret religiós que cridava a matar diversos líders de l'oposició. També hi ha previstes altres manifestacions contra el president islamista Mohamed Morsi davant el palau presidencial i en moltes de les 27 províncies d'Egipte. Els convocants reclamen també un govern d'unitat nacional, esmenes a una Constitució dissenyada per una comissió dominada pels islamistes, i garanties a la independència del poder judicial.

Aquestes manifestacions, convocades sota el lema "Divendres de la dignitat", tenen lloc pocs dies després que dos religiosos van emetre fàtues o decrets religiosos cridant a l'assassinat de líders opositors. Una crida que la presidència egípcia ha denunciat com a "terrorisme" i que ha portat el Ministeri de l'Interior a reforçar la seguretat en els domicilis dels dos principals caps de l'oposició, Mohamed El-Baradei i Hamdeen Sabbahi, dos noms que figuraven entre els citats per un dels religiosos. El-Baradei, de tendència liberal, i Sabbahi, nacionalista d'esquerra, són membres del Front Nacional de Salvació, principal coalició de l'oposició laica.

Dimecres, El-Baradei va criticar la lentitud del govern a respondre a la fàtua. "El règim continua en silenci quan una nova fàtua autoritza matar l'oposició en nom de l'islam". Dijous, l'Institut de Recerca Islàmica d'Al-Azhar, la més alta instància de l'islam sunnita radicada al Caire, va dir que aquestes fàtues podrien conduir "a la sedició i el desordre" i la presidència del país feia un comunicat dient: "Alguns encoratgen la violència política i altres, que diuen parlar en nom de la religió, permeten matar sobre la base de les diferències polítiques; això és terrorisme".
Anar al contingut