Diversos països han retirat productes de l'empresa com a precaució.
Diversos països han retirat productes de l'empresa com a precaució.
Brussel·les

Els làctics neozelandesos contaminats no han entrat a la UE

L'empresa Fonterra va reconèixer que havia distribuït un concentrat de proteïna de xerigot que podria estar contaminat amb un bacteri que pot causar botulisme. La Comissió Europea no actuarà de moment, però països com la Xina, Rússia i Tailàndia han retirat productes lactis i llet en pols infantil com a mesura de precaució.

RedaccióActualitzat
Cap país de la Unió Europea ha importat de Nova Zelanda productes làctics contaminats amb un bacteri que pot causar botulisme. Els lots contaminats no han arribat i, per tant, "no hi ha necessitat de prendre mesures de precaució de moment, encara que la Comissió Europea (CE) i les autoritats de Nova Zelanda es mantenen en contacte", ha explicat el portaveu de Salut de la CE, Frédéric Vincent.

L'alarma s'ha originat després l'empresa Fonterra, una de les exportadores més grans del món, ha reconegut que ha venut a vuit clients un concentrat de proteïna de xerigot sospitós d'estar contaminat per una canonada bruta en una de les seves plantes. Aquest component s'utilitza en alimentació infantil i en begudes esportives.

El Ministeri d'Indústries primàries de Nova Zelanda afirma que les partides en mal estat van ser exportades a Austràlia, la Xina, Malàisia, Vietnam, Tailàndia i l'Aràbia Saudita.

Fonterra remarca que els seus productes són segurs perquè cap no conté aquest concentrat. Tot i això diversos clients de la companyia han començat a actuar per precaució. A la Xina, quatre empreses van retirar aquest cap de setmana alguns dels seus productes dels supermercats. En un comunicat, les autoritats xineses han informat que Coca-Cola també és un dels importadors de Fonterra, però no s'ha confirmat si la multinacional ha començat a retirar els seus productes. Rússia i Tailàndia han ordenat la retirada de la llet en pols amb el mateix origen.

El grup francès Danone ha retirat de diversos països asiàtics lots de llet en pols per a nadons de les seves marques locals Dumez i Karicare. El motiu és que alguns d'aquests lots presentaven risc de botulisme i provenien de Fonterra.

Aquest és el segon cas de contaminació alimentària que registra aquest any Fonterra, després que al gener trobés en alguns dels seus productes restes de diciandiamida, un inhibidor de nitrats utilitzat en fertilitzants.
Anar al contingut