València

Els jutges reclamen que els webs siguin responsables legals dels vídeos de delictes fets per menors

Un grup de joves dóna una pallissa a un sense sostre i en penja les imatges a internet. Segons els jutges, aquests casos estan clars penalment, però a les companyies que han permès la difusió de les imatges no els passa res. Els magistrats reclamen poder acusar aquestes companyies com a responsables civils subsidiàries perquè d'alguna manera permeten els delictes, ja que en molts casos no retiren les imatges si no és a través d'una petició de la fiscalia o una denúncia dels familiars.

Actualitzat
Aquestes són algunes de les consideracions que s'han pogut escoltar a les Jornades de Magistrats de Menors organitzades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El magistrat del Jutjat de Menors número 1 de Granada, Emilio Calatayud, ha reclamat un canvi urgent de la legislació a Espanya perquè les companyies que operen a internet i les xarxes socials tinguin també responsabilitats legals en casos de delites que cometin menors d'edat a través de la xarxa.

Calatayud considera una "barbaritat" que pàgines com Google, YouTube o Facebook difonguin imatges de delictes i que no tinguin després cap "tipus de responsabilitat", quan, segons Calatayud, són responsables de difondre'ls.

"Aquí sembla que ningú n'és responsable. Aquestes pàgines només retiren les imatges quan ho demana el fiscal i això, en cas que la víctima o el seu entorn se n'assabenti. Si no, les imatges continuen allà", s'ha queixat el magistrat.

En casos com aquests, el problema apareix a l'hora de condemnar a algú com a responsable civil. Com que els acusats són menors, són els pares els que han d'assumir la responsabilitat dels fets i pagar "els 3.000 euros" de multa, perquè van ser ells els que van comprar l'ordinador o el mòbil amb què es va cometre el delicte.

Els jutges demanen que siguin les pàgines on s'ha penjat el vídeo les que assumeixin part de la seva responsabilitat i paguin. En cas de no fer-ho, aposten perquè sigui l'Estat el que ho faci perquè és el que ha de protegir els drets dels menors.
Anar al contingut