Roma

Els jutges italians estan en vaga per protestar contra les reformes judicials de Berlusconi

Els jutges italians estan en peu de guerra. No accepten les mesures implantades pel govern de Silvio Berlusoni, que afecten el sistema judicial italià. Des que va tornar al poder, fa dos mesos, Berlusconi ha fet aprovar mesures que, diuen els crítics, li donen més immunitat judicial. El cap de govern italià també ha estat molt criticat per haver-se centrat a refer les lleis judicials abans d'atacar problemes que afecten la gent, com l'economia. En els darrers anys, l'actual primer ministre ha hagut de comparèixer davant dels tribunals per presumptes casos de corrupció en diferents ocasions.

Actualitzat
Els magistrats italians estan en vaga i no descarten bloquejar processos judicials en curs. Aquesta és la reacció de l'Associació Nacional de Magistrats (ANM) a les mesures governamentals aprovades pel govern Berlusconi. Aquesta reforma inclou ajornar els judicis pels delictes comesos abans del 30 de juny del 2002 i les converses telefòniques intervingudes i, a més, retallar el pressupost de la justícia i els sous dels magistrats.

Els jutges denuncien la "dràstica" reducció dels recursos destinats a la justícia, que quantifiquen d'un 40 per cent menys, així com la congelació de nous contractes del personal administratiu. L'ANM assegura que la reforma suposa "un menyspreu" cap a la justícia.

A més de l'ANM, la Magistratura Independent, el corrent més moderat dels jutges, s'ha sumat a les crítiques, assenyalant que les retallades previstes impedeixen que els judicis se celebrin en terminis de temps ràpids.

L'administració ja ha reaccionat i el president dels diputats conservadors, Fabrizio Cicchito, ha dit que darrere les protestes s'hi amaguen "posicions polítiques". En canvi, el dirigent de l'oposició Antonio di Pietro, capdavanter del partit La Itàlia dels Valors, s'ha posat al costat dels jutges, i ha assenyalat que l'única cosa que volen és "defensar el dret de tot ciutadà a tenir un jutge perquè se celebrin processos".
Anar al contingut