Barcelona

Els jutges creuen que algunes condicions del CIE atempten contra la "dignitat humana" i hi exigeixen millores

Exigeixen millores arquitectòniques com eliminar les mampares i reixes que "limiten greument" el dret a la intimitat durant les visites, dotar cada dormitori d'un vàter i reformar el sistema de dutxes per poder regular la temperatura de l'aigua. També volen que la Policia Nacional, encarregada de gestionar el centre, els informi abans de quatre hores de qualsevol incident que s'hi produeixi.

RedaccióActualitzat
Els jutges de Barcelona que controlen el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca exigeixen millores en les condicions dels interns, en entendre que algunes d'elles atempten contra la "dignitat humana" i, a més, volen que la Policia Nacional, encarregada de gestionar el centre, els informi abans de quatre hores de qualsevol incident que s'hi produeixi.

Després d'haver visitat el CIE i haver-se entrevistat amb interns, els titulars del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, el jutjat d'instrucció 17, Fernando Luis Criado, i el fiscal especialitzat en Estrangeria Fernando Rodríguez Rey han emès una resolució en què exigeixen, per exemple, eliminar les mampares i reixes que "limiten greument" el dret a la intimitat durant les visites, dotar cada dormitori d'un vàter perquè actualment no en tenen i això, segons la resolució, suposa una "limitació arquitectònica que atempta contra la dignitat humana", i reformar el sistema de dutxes per poder regular la temperatura de l'aigua.

Els jutges defensen que cal dignificar les condicions dels interns, tenint en compte que afronten la seva expulsió d'Espanya com una "situació dramàtica, pitjor fins i tot que la presó pròpiament dita". També consideren que se'ls ha d'informar de qualsevol incident en un termini màxim de quatre hores des del seu inici, perquè puguin investigar si la causa dels disturbis radica en "les males condicions que es donin en cert moment" al centre.

El mes de juny passat, després d'altres visites al CIE, els jutges encarregats de controlar-lo ja van dictar una interlocutòria ordenant que les ONGs hi tinguessin accés diari i facilitant les condicions d'entrada d'advocats que no haguessin estat designats pels interns. La polèmica pel funcionament del CIE s'ha fet més viva els últims dies perquè diversos diputats del Parlament de Catalunya han denunciat que se'ls havia impedit l'entrada al recinte. Justament,divendres passat van aconseguir entrar-hi fent-se passar per familiars d'interns.

A més, aquest dimarts es va saber que alguns interns han presentat denúncies per lesions arran d'uns disturbis que hi ha haver el 31 de desembre passat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut