Les forces de seguretat kurdes ajuden a baixar un dels yazidites alliberats a l'Iraq.
Les forces de seguretat kurdes ajuden a baixar un dels yazidites alliberats a l'Iraq. (Foto: Reuters)
Mossul

"Els jihadistes són uns monstres", denuncia un yazidita segrestat per Estat Islàmic

Membres d'aquesta minoria kurda alliberats diumenge després de gairebé sis mesos de captiveri expliquen els horrors a què van ser sotmesos

RedaccióActualitzat

Un dels yazidites alliberats diumenge després de cinc mesos i mig segrestats per Estat Islàmic denuncia: "Ens van maltractar i ens van treure tot el que teníem. No són éssers humans, són uns monstres." Un altre dels alliberats diu: "No ens donaven menjar i ens amenaçaven amb les armes perquè ens convertíssim a l'islam." Cansats, demacrats i amb la salut deteriorada, els 200 membres d'aquesta minoria kurda intenten recuperar-se després d'haver estat entre les reixes dels jihadistes a Mossul, al nord de l'Iraq.

Els retinguts recorden el malson que va començar quan el mes de juny els extremistes van aconseguir el control de gran part del nord de l'Iraq i van expulsar, matar o segrestar els seguidors de la religió yazidista, que consideren uns infidels. Burges Elias, de 61 anys, explica que els van separar de les seves dones, "de qui no sabem res des de llavors". Entre el grup de retinguts hi havia nens, dones i gent gran. Els jihadistes els van tenir a la presó de Tel Afar, a l'oest de Mossul, i poc després els van portar a una altra presó, més a prop de Kirkuk, fins que els van alliberar. Les autoritats locals asseguren que els van deixar lliures perquè la majoria dels segrestats tenen malalties cròniques.

Els 200 yazidites van arribar a Dehok en autobusos i van ser rebuts amb aplaudiments i abraçades. Una de les alliberades, de 70 anys, va morir quan baixava de l'autobús i després d'abraçar una de les seves filles. La dona va morir a conseqüència del cansament acumulat durant tot aquest temps.

El representant dels yazidites al Consell de Nínive, Jadida Hamua, ha fet una crida a la comunitat internacional i a l'ONU perquè ajudin a alliberar els més de 5.000 ciutadans segrestats per Estat Islàmic.

 

 

.

 

Anar al contingut