Madrid

Els jihadistes detinguts a Catalunya pretenien segrestar una persona, degollar-la i gravar-ho

La cèl·lula jihadista desarticulada també planejava segrestar una responsable d'una entitat bancària per finançar-se i fer seguiments a polítics

RedaccióActualitzat

La cèl·lula jihadista desarticulada dimecres a Catalunya pels Mossos d'Esquadra planejava segrestar una persona, vestir-la amb una granota taronja i degollar-la davant una càmera. Amb aquesta acció, els terroristes pretenien demostrar que es pot fer la jihad també a Barcelona, segons han explicat fonts jurídiques després de les declaracions dels detinguts davant el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

Les mateixes fonts apunten que entre els objectius marcats hi havia el segrest d'una responsable d'una entitat financera per obtenir un rescat i fer també seguiments a responsables polítics.

El grup es feia dir Fraternitat Islàmica per a la Predicació de la Jihad i tenia com a finalitats prioritàries l'adoctrinament i enviament de jihadistes a Síria i Iraq, i, de manera "embrionària", fer atemptats a l'Estat, segons apunten fonts jurídiques. El líder de la cèl·lula era Ali, el perruquer, i ja havien fet vigilàncies d'edificis i fotos del Parlament, de la comissaria general dels Mossos a Sabadell i Barcelona, i de l'hotel Plaza a Barcelona.

Un segrest planejat

Segons la fiscalia, dels enregistraments telefònics se'n deriva que ja havien planejat la possibilitat de segrestar una persona, vestir-la de taronja, degollar-la i gravar-ho. Ja havien dissenyat un logotip, amb una metralleta i un matxet, però encara tenien molts detalls per concretar. No disposaven, per exemple, de la granota taronja amb què volien vestir el segrestat.

Segons l'acte del jutge Pedraz, el presumpte cap de la cèl·lula va proposar en una reunió del grup atemptar a Espanya i, segons testimonis protegits, va estar a punt de posar una bomba en una llibreria jueva de Barcelona 

Una altra opció que tenien ideada era, segons apunten les mateixes fonts, segrestar una directora d'una entitat financera per finançar-se i tenien imatges del Parlament per fer seguiments a polítics. A més, disposaven de manuals manuscrits de barreja de substàncies químiques per fer explosius. També tenien un "arsenal bèl·lic" que constava d'una granada en perfecte estat, munició, armes de foc i molts ganivets de grans dimensions.

La fiscalia manté que, encara que totes les accions estaven "en fase embrionària", aquest és "un pas endavant sobre" les accions de grups jihadistes a l'Estat. Segons el ministeri públic, es tracta d'una operació "molt important i seriosa" en què cal destacar la feina dels Mossos i la seva col·laboració amb l'Audiència Nacional. La fiscalia destaca que els conversos detinguts s'havien radicalitzat molt ràpidament i que el menor, de 17 anys, estava "totalment implicat en les operacions".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut