París

Els investigadors descarten que l'avió accidentat als Alps explotés en ple vol

Els investigadors descarten aquesta hipòtesi, però mantenen obertes totes les altres. Ara analitzen l'àudio enregistrat en condicions per la caixa negra, però avisen que tardaran setmanes o mesos

RedaccióActualitzat

L'anàlisi de la caixa negra trigarà "setmanes o fins i tot mesos". Ho ha explicat Rémi Jouty, el director de Jouty l'Oficina d'Investigació i Anàlisi d'Accidents d'Aviació Civil (BEA), en una roda de premsa convocada poc després d'haver rebut la caixa negra amb la la gravació de les converses del pilot de l'A320 accidentat als Alps.

Justament el fet que només fa unes hores que s'ha rebut l'enregistrament ha omplert de prudència la compareixença de Jouty i no ha entrat a dir quines poden haver estat les causes de l'accident.

Diu que cal escoltar-se tot l'enregistrament, traduir-ho sense errors i casar el contingut amb la informació que arribi de la segona caixa negra, la que enregistra altres paràmetres tècnics del vol. Trobar aquesta segona caixa és una de les prioritats dels equips de rescat.

El president François Hollande ha explicat que s'ha trobat la carcassa, però no pas el contingut de la segona caixa negra. Una afirmació, però, que el responsable de la BEA no ha volgut donar com a certa.

 

 

L'única cosa que sí que s'ha atrevit a confirmar el director de la BEA és que l'avió no va explotar en ple vol. Arriba a la conclusió basant-se en dues evidències. La primera, que el radar té dades del vol fins just abans de l'impacte. I la segona, que la desintegració de l'aparell en trossets tan petits és pròpia d'un impacte a gran velocitat contra una superfície dura i en angle obert.

Si hagués explotat a l'aire, les restes de l'aparell serien més grans i estarien disperses en una àrea més extensa.

La fase d'anàlisi de la caixa negra es farà independentment de les pressions polítiques i emocionals que puguin envoltar l'accident, ha assegurat Jouty, que s'ha mostrat optimista perquè "almenys tenim la gravació en àudio, que es pot escoltar".

Aquesta afirmació és important, perquè, al matí, el govern francès havia assegurat que la caixa negra trobada estava feta malbé. Tot i que el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha reconegut, en una entrevista a l'emissora RTL, que serà possible reconstituir les dades d'aquesta caixa per mirar d'aclarir el que va passar.

El cilindre platejat de l'esquerra és el que conté la informació més important d'aquesta caixa negra, i està en bon estat

"Cap indici sòlid que l'accident hagi estat causat per tercers."

El ministre ha mantingut que l'esperança de trobar supervivents entre els 150 passatgers de l'avió és "feble" i hi ha afegit que l'executiu francès no descarta cap hipòtesi sobre les raons de l'accident, incloent-hi la terrorista, encara que ha avançat que aquesta última pista no és pas la prioritària.

En aquest sentit, el ministre de l'Interior alemany, Thomas de Maizière, diu que en aquests moments "no hi ha cap indici sòlid" que apunti que la catàstrofe aèria d'ahir als Alps francesos "hagi estat causada expressament per tercers".

Les feines de recerca dels cossos i de les restes de fusellatge de l'avió, en què participen més de mig miler de bombers i militars, s'han reprès a primera hora del matí. La majoria dels passatgers eren ciutadans alemanys i espanyols, però les autoritats franceses encara no disposen de la llista completa de nacionalitats, una tasca de la qual s'encarrega, segons ha puntualitzat Cazeneuve, el Ministeri d'Afers Exteriors francès.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut