Protesta del col·lectiu d'interins a la plaça de Sant Jaume (ACN/Imanol Olite)
Protesta del col·lectiu d'interins a la plaça de Sant Jaume (ACN/Imanol Olite)

Els interins d'abans del 2016, a un pas de ser fixos

Acord entre el PSOE, Unides Podem, Esquerra i el PNB perquè els interins que ocupen la mateixa plaça des de l'1 de gener del 2016 siguin fixos a partir d'un concurs de mèrits

RedaccióActualitzat

El PSOE, Unides Podem, Esquerra i el PNB han tancat un acord perquè els interins que ocupen la mateixa plaça des d'abans del 2016 passin a ser fixos a partir d'un concurs de mèrits.

El document recull que les administracions públiques són les que hauran de convocar aquests concursos i que les condicions es negociaran en cada un dels àmbits territorials, és a dir, administració de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals. Així ho recull la nova llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública, que ha avançat el diari El Periódico.

La proposta d'articulat de la llei per reduir la temporalitat del sector públic, al qual ha tingut accés TV3, explica que les administracions podran convocar "amb caràcter excepcional" concursos de mèrits, tal com estableix l'article 61.6 de l'estatut de l'empleat públic.

Per aquelles places que hagin estat ocupades de manera temporal i ininterrompuda amb anterioritat al 1 de gener del 2016. Seran processos excepcionals, que "només es realitzaran un cop", i que s'hauran de negociar dins de cada administració.

Una pancarta contra la precarietat dels interins en una manifestació a Tarragona l'any 2018
Una pancarta contra la precarietat dels interins en una manifestació a Tarragona l'any 2018(ACN/Sí­lvia JardÃí)

En paral·lel, el text també preveu processos d'estabilització de l'ocupació temporal les places estructurals que han estat ocupades de manera temporal i ininterrompuda "almenys tres anys anteriors al 31 de desembre del 2020". En aquests casos, es convocarà un concurs-oposició, amb una valoració en la fase de concurs d'un quaranta per cent de la puntuació total, en la que es tindrà en compte l'experiència.

A més, la fase d'oposició no podrà ser eliminatòria, de manera que sempre es tindrà en compte els mèrits acumulats. En el cas de no superar l'oposició, es preveu una indemnització equivalent a vint dies per any treballats, amb un màxim de dotze mensualitats.

Amb aquests canvis, el govern espanyol pretén ajustar-se a la doctrina del Tribunal Europeu de Justícia, que ha avisat repetidament sobre l'abús de temporalitat a l'administració. En aquest sentit, el govern espanyol s'ha compromès expressament davant la Comissió Europea per reduir la temporalitat, en el marc de l'acord signat per rebre els fons Next Generation.

El juliol, el Congrés va convalidar el decret dels interins amb un acord d'última hora que fixava un termini de 10 anys d'interinatge per accedir a la plaça fixa. L'acord polític que s'ha filtrat aquest dijous ho redueix a la meitat, i fixa la data de tall en l'1 de gener del 2016.

Anar al contingut