Logotip d'Hisenda.
Logotip d'Hisenda.
Madrid

Els inspectors d'Hisenda reclamen treballar d'incògnit i pagar confidents per lluitar contra el frau fiscal

L'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat ha presentat un seguit de propostes per incloure-les en un estatut que s'aprovaria el 2016. Proposen poder treballar d'incògnit, la creació d'una única base de dades i que el director de l'Agència tingui un nombre limitat de càrrecs de confiança.

RedaccióActualitzat

L'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat ha proposat a l'Agència Tributària tot un seguit de mesures per millorar el funcionament i la lluita contra el frau fiscal. Reclamen que se'ls deixi treballar d'incògnit i sense identificar-se prèviament, i pagar confidents per accedir a informació. El confident és una figura semblant a la que utilitza Interior per a la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, però en aquest cas estaria destinada a fer aflorar o recuperar quotes defraudades.

Entre les facultats legals per combatre el frau, els inspectors sol·liciten recuperar les competències sobre les Sicav o publicitar els noms dels morosos amb el cens que va prometre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Es tractaria d'un cens de condemnats per delictes fiscals a partir de 120.000 euros i de contribuents amb sancions d'entre 100.000 i 300.000 euros.

Altres novetats serien la creació d'una única base de dades gestionada per Hisenda i que tindria com a usuaris totes les administracions públiques. També aposten per una única caixa de gestió i ingrés de les retencions de qualsevol impost, perquè amb el sistema actual hi ha moltes "ineficiències". Com a reivindicació història, demanen al Congrés que nomeni el director de l'Agència Tributària per un mandat de cinc anys renovables i amb causes de destitució regulades. Aquest director només podria nomenar per lliure designació un grup limitat de col·laboradors, mentre que la resta haurien d'ocupar els seus càrrecs per concurs. Així es garantiria la independència de l'organisme.

Els inspectors proposen que les fonts de finançament de l'Agència Tributària no depenguin dels pressupostos generals de l'Estat, sinó que el 18% del pressupost estigui vinculat amb actes de liquidació i gestió recaptatòria.

Totes aquestes mesures s'haurien d'incloure en un estatut que s'aprovaria en paral·lel a la reforma fiscal, però no entraria en vigor fins al 2016.

Anar al contingut