Promotors de Sortu, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Promotors de Sortu, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

Els informes policials consideren un estratagema la renúncia de Sortu a la violència

Les forces de seguretat troben vincles directes entre Sortu i Batasuna i adverteixen que en documents confiscats contra ETA ja es parlava de la necessitat de crear un partit per concórrer a les pròximes eleccions. Segons els informes que Interior ha enviat a la fiscalia i als quals Catalunya Ràdio ha tingut accés, policia i Guàrdia Civil han identificat en els diferents actes de presentació de Sortu un centenar de persones que han format part d'òrgans de direcció de Batasuna o Herri Batasuna. Els símbols, l'escenografia del nou partit, copien elements de marques ja il·legalitzades. Per les forces de seguretat, Sortu és un instrument creat per Batasuna i que respon a la intenció d'ETA de crear un partit polític com a eina successora de la formació il·legalitzada.

Actualitzat
L'informe elaborat per la Policia Nacional sobre Sortu considera que la renúncia expressa a l'ús de la violència realitzada pel nou partit de l'esquerra abertzale és un estratagema de Batasuna per esquivar la llei de partits i poder tornar a les institucions democràtiques. Segons l'informe policial, Sortu és una continuació de la il·legalitzada Batasuna, com ho demostra la presència dels històrics dirigents d'aquesta formació Rufi Etxeberria i Iñigo Iruin, que es va saber en la presentació del nou partit el dia 7 passat a Bilbao. Per aquest motiu, la policia assegura que hi ha un fil conductor entre Sortu i Batasuna i que darrere dels promotors del nou partit, aparentment "nets" i sense connexions rellevants amb la formació, hi ha l'entorn polític d'ETA.

L'informe policial coincideix amb el que va dir divendres passat el vicepresident primer del govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, quan va afirmar que "és evident" que Sortu és la "continuïtat de la il·legalitzada Batasuna". Com a prova d'aquesta continuïtat, s'acredita la intervenció d'Iruin en la presentació de Sortu, en què l'advocat va reconèixer que havien adaptat els estatuts del nou partit per poder complir els requisits imposats pel Tribunal Suprem per tornar a la legalitat. "La presa de decisions davant la violència d'ETA s'ha convertit així en un problema constituent per a l'esquerra abertzale, que ho ha de resoldre per adquirir personalitat jurídica", va afirmar Iruin per justificar la renúncia de Sortu a la violència com a "instrument d'acció política".

El Ministeri de l'Interior ha tramès a la fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat la sol·licitud d'inscripció de Sortu en el registre de partits polítics per comprovar si compleix els requisits de la llei de partits. Al costat dels estatuts i l'acta fundacional de Sortu, Interior ha lliurat els informes redactats per les forces de seguretat, en els quals se n'analitzen els orígens i les vinculacions amb la il·legalitzada Batasuna.

Així, al costat de l'informe elaborat per la policia, el Ministeri n'ha enviat un altre de la Guàrdia Civil, que conclou també que la creació de Sortu respon a una estratègia de la banda terrorista per poder concórrer de nou a unes eleccions. L'institut armat recull en el seu informe tot un seguit de manifestacions realitzades en els últims mesos per membres de Batasuna -com el mateix Etxebarria o Txelui Moreno, que l'any passat ja anunciava la intenció de "legalitzar una marca pròpia" i complir "al peu de la lletra "la llei de partits-, així com declaracions policials d'integrants d'ETA que anaven en la mateixa línia.

Entre aquests últims, hi ha alguns dels membres de l'aparell polític de la banda i d'Ekin, detinguts en les operacions dirigides pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska entre els mesos de setembre i gener. Fonts de la lluita antiterrorista han assegurat que els informes de la policia i de la Guàrdia Civil no estan tancats, ja que cada dia s'afegeixen nous documents en què s'analitzen els actes o les declaracions públiques dels promotors del nou partit de l'esquerra abertzale.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut