Estats Units

Els incendis s'intensifiquen al sud de Califòrnia i ja han traspassat la frontera amb Mèxic

El governador de Califòrnia, Arnold Schwarzeneger, ha demanat ajuda a la Guàrdia Nacional per combatre els incendis dels voltants de la ciutat de San Diego, que han empitjorat i han obligat a evacuar 513.000 persones. Ara el principal perill és el vent, que fa avançar les flames en aquesta zona castigada per la sequera. El balanç, fins ara, del que es considera el pitjor incendi de la història de Califòrnia és de més de 40.000 hectàrees i una vintena de cases i edificis cremats. De moment, una persona ha mort i una desena han resultat ferides. El foc, que ha traspassat la frontera amb Mèxic, amenaça les cases de moltes estrelles de Hollywood que viuen a Malibú.

Actualitzat

En una conferència de premsa, Schwarzeneger ha dit que, a banda de declarar l'estat d'emergència al sud de Califòrnia, ha demanat 1.500 membres de la Guàrdia Nacional per combatre els incendis, 200 d'ells per a la frontera amb Mèxic. "És un moment tràgic per a tot Califòrnia", ha dit el governador, que ha reconegut que el principal problema ara és el vent.

Per la seva part, estats veïns com Nevada o Arizona ja han enviat grups de rescat i equips d'emergència per ajudar a controlar la situació, i el president George Bush ha ofert per telèfon a Schwarzeneger ajuda del govern federal en la lluita contra el foc.

La sequedat del terreny, les altes temperatures i el fort vent han fet que l'incendi, que es va originar a Malibú, s'hagi estès fins a Los Angeles i San Diego, on ha arrasat més de 40.000 hectàrees i ha calcinat una vintena de cases. Les autoritats han informat que quatre bombers i quatre ciutadans més han estat hospitalitzats pel foc, que també ha provocat la mort d'una persona. Segons dades oficials, unes 1.300 residències han cremat i 68.000 més perillen per la proximitat de les flames.

Després de decretar l'estat d'emergència als comtats de Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara i Ventura, nombroses zones han estat evacuades davant del perill de les flames. En total, 513.000 persones, entre les quals hi ha els 25.000 habitants de la ciutat de Ramona, a 50 quilòmetres al nord de San Diego. Molts dels desallotjats al sud de Califòrnia s'estan a l'estadi de l'equip de futbol americà San Diego Chargers.

Una de les àrees residencials més afectades ha estat Malibú. Entre les vivendes afectades, hi ha el castell Kashan, del filantrop Lily Lawrence, on s'allotjaven nombroses obres d'art, béns familiars i fins i tot records d'Elvis Presley procedents de Graceland, la residència del rei del rock.

El foc no té compassió de les estrelles de Hollywood

A més, 200 cases de l'àrea Malibu Crest i de la zona de vacances de Sierra Retreat han estat evacuades per l'avanç de les flames. Entre les cases desallotjades, hi ha la dels actors Dick van Dyke, Sean Penn i Mel Gibson, el director de "Titanic", James Cameron i la cantant Olivia Newton John. També es troben en alerta les vivendes dels actors Sean Penn, Mark Hammill o David Duchovny.

El foc també ha afectat al campus de la Universitat Pepperdine, que ha obligat a desallotjar professors, treballadors i alumnes.

Anar al contingut