La majoria dels que arriben són homes, i d'origen subsaharià.
La majoria dels que arriben són homes, i d'origen subsaharià.

Els immigrants que van entrar per la frontera sud espanyola van augmentar el 2013

Un total de 7.550 persones van arribar a Espanya per la frontera sud. Són 559 més que l'any anterior, segons el balanç de l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia, que acusa el govern espanyol "d'alarmisme" davant d'una situació assumible i que es podria controlar "sense l'ús de pilotes de goma".

RedaccióActualitzat
L'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (Apdha) ha presentat un balanç sobre l'arribada d'immigrants a la frontera sud d'Espanya. El total d'estrangers que la van travessar l'any passat va ser de 7.550, uns 558 més que l'any anterior. Paral·lelament a aquest increment, hi va haver un descens de les morts i les desaparicions, que es van reduir en gairebé un 58%.

El balanç també destaca un canvi en les vies d'entrada. El 2013 van disminuir els estrangers que van intentar accedir a Espanya per Andalusia i, en canvi, van augmentar els que ho van fer per Ceuta i Melilla, que s'ha convertit en el punt d'entrada més important.

L'Apdha inclou a l'informe que 2.300 persones van ser interceptades per les autoritats marroquines i 1.105 per Algèria. No recullen el nombre d'intents de traspassar la tanca, que, segons el Marroc, van ser 19.500.

Respecte a les formes d'accedir a territori espanyol, la majoria ho van fer amb pasteres o embarcacions tipus zòdiac. Un 16% va saltar la tanca fronterera, un 8% va arribar en un vehicle i un 2,5% ho va fer nedant.

Més de la meitat dels immigrants eren subsaharians. Un de cada quatre, algerians, i un 12,5%, marroquins. 9 de cada deu són homes.

El portaveu d'aquesta associació a Cadis, Rafael Lara, considera que aquestes xifres mostren una realitat assumible, i ha criticat "l'alarmisme" del govern, que sembla que busqui justificar així la seva actuació "La xifra dels 30.000 immigrants que estan esperant per saltar les tanques de la frontera és molt exagerada".  La situació que pot ser gestionada per l'estat amb altres tipus de polítiques, " i no amb pilotes de goma", ha afegit.

Anar al contingut