Tots els residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa, tindran garantit l'accés al sistema públic de salut
Tots els residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa, tindran garantit l'accés al sistema públic de salut
Barcelona

Els immigrants en situació irregular ja tenen cobertura sanitària a Catalunya des que arriben

El Parlament de Catalunya reverteix la mesura del govern espanyol que va deixar fora de la cobertura sanitària els immigrants en situació irregular

Actualitzat

El Parlament ha aprovat aquest dijous la llei d'universalització de l'assistència sanitària, que "blinda" el dret d'accés al sistema públic de salut a tots els residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa. Els ciutadans que no siguin beneficiaris del sistema estatal de salut podran accedir a la sanitat si acrediten la seva residència a Catalunya.

La cambra catalana reverteix així una decisió del govern espanyol que el 2012 va deixar fora de la cobertura sanitària col·lectius com els immigrants sense papers o les persones que es quedaven sense feina. Aleshores, el govern espanyol va establir la necessitat de ser beneficiaris del sistema estatal de salut de l'Estat per poder accedir-hi, la qual cosa deixava fora tots aquells immigrants en situació irregular.

Tot i que Catalunya no ha arribat a aplicar del tot la normativa estatal, ara es blinda per llei que tothom qui visqui al territori català té dret a rebre atenció sanitària gratuïta. La residència es podrà acreditar amb el padró, però també amb altres mecanismes, encara per definir, que facilitaran que persones amb alt risc d'exclusió puguin accedir a la cobertura sanitària.

Entitats critiquen que en quedin fora els no empadronats

Precisament el fet que l'empadronament sigui el mitjà per acreditar la residència a Catalunya ha generat crítiques de les més de 40 entitats socials que conformen la Plataforma per a una Assistència Sanitària Universal a Catalunya (PasuCat). En un comunicat, lamenten que la llei "segueix deixant en situació d'exclusió" les persones residents a Catalunya que no consten en el padró municipal.

La PasuCat ha celebrat l'aprovació de la llei però considera que "no dota de prou garanties legals" les persones no empadronades per exercir el seu dret a l'accés a la sanitat. En aquest sentit, reclama que els ajuntaments garanteixin l'empadronament de tothom.

 

Professionals sanitaris alerten del col·lapse de l'atenció primària

 

D'altra banda, la llei també regularitza la situació que vivien fins ara els catalans residents a l'estranger, que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.

Comín: "Un dia històric"

El projecte de llei ha rebut el vot a favor de JxSí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, mentre que Ciutadans s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha considerat "històrica" la nova llei i ha proclamat que restaurava "la universalitat, ja no caldrà aplicar-la per la porta del darrere":

"Jo crec que per tots nosaltres és un dia històric, jo crec que per tots els ciutadans de Catalunya és un dia històric, perquè avui el que fem és explicar quin tipus de país volem ser. I volem ser un tipus de societat que garanteixi els drets socials plenament a totes les persones que viuen a Catalunya"

El conseller ha defensat que la llei "té un valor constituent", perquè considera que blinda un dret fonamental i explica el tipus de territori que vol ser Catalunya.

La diputada del PPC Marisa Xandri ha argumentat que l'oposició del seu partit a la llei perquè "no és ni justa ni equitativa" i "obre la porta al turisme sanitari i als immigrants irregulars".

"És una injustícia social per als que hem pagat rigorosament els nostres impostos per tenir una sanitat de qualitat."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut