Barcelona

Els immigrants cobren igual que els espanyols per la mateixa feina, però normalment ocupen els llocs de treball més mal remunerats

Un estudi de la fundació Bofill sobre immigrants i mercat laboral a Catalunya ha confirmat que el procés de regularització ha servit per fer aflorar una part de l'economia submergida. En aquest sentit, destaca el servei domèstic. Els immigrants que s'hi dediquen ja són el 13% sobre el total de població estrangera ocupada, gairebé el triple que l'any anterior. Les dades demostren que no existeix discriminació salarial cap a aquest col·lectiu a Catalunya ja que cobren el mateix que els treballadors autòctons, encara que es dóna una situació de "segregació" en dur a terme els immigrants els treballs menys qualificats.

Actualitzat
Mentre en el total de treballadors no arriba a un terç els que tenen la categoria laboral més baixa, quan es tenen en compte només els estrangers, el percentatge arriba al 43%. Traduït en salaris, això significa que amb les últimes dades disponibles de treballadors regularitzats, els espanyols cobren una mica més que la mitjana del sou/hora, de poc més de 10 euros, mentre que els estrangers no arriben als 9. Per procedència, els treballadors de la Unió Europea cobren molt més que els espanyols, mentre que si mirem l'Àfrica i l'Amèrica del Sud, en canvi, el sou no arriba als 8 euros l'hora.

A igual categoria, autòctons i estrangers cobren el mateix, però en canvi els treballadors de fora no tenen possibilitats de progressar en la seva carrera laboral. La precarietat laboral dels estrangers i el fet que la seva antiguitat a les empreses sigui de mitjana d'un any, mentre que la dels espanyols és de 8, provoca també la gran diferència entre salaris.
Anar al contingut