Catalunya

Els hospitals catalans tenen sang només per a quatre dies

Catalunya no disposa de prou reserves de sang i si no es fan donacions les pròximes hores i dies, la sang emmagatzemada només durarà quatre dies. Segons el Banc de Sang i Teixits, els 85 hospitals catalans disposen de només 5.000 bosses de líquid sanguini, insuficients per garantir-ne el subministrament. El Banc de Sang calcula que per anar bé calen unes 6.000 donacions, sobretot de la de grup zero, la més necessària. De les altres, només n'hi ha 200 unitats de negatiu i un miler de positiu. El Banc de Sang i Teixits, que centralitza i analitza la sang que s'ha recollit a tot el territori, fa una crida a la població perquè doni sang.

Actualitzat
Als hospitals catalans queda sang per a quatre dies. És un estoc baix, amb només 5.000 bosses, quan la situació òptima seria tenir-ne unes 7.000. A més, aquest dèficit és especialment greu en els grups sanguinis més utilitzats: el zero positiu i el zero negatiu. Davant d'aquest panorama, el Banc de Sang i Teixits, que en subministra a 85 hospitals, amb més de 15.000 llits, ha iniciat tot un seguit de campanyes de recollida de sang. Només aquest dimecres hi havia 11 unitats mòbils recollint donacions per tot Catalunya.

D'aquí a final d'any hi ha previstes unes 40 campanyes de recollida de sang per compensar el descens de donacions que cada any es registra per Nadal. Les raons d'aquest descens són dues: que molts donants habituals estan de vacances i que la majoria de centres on normalment es recull sang, com ara les universitats, estan tancats fins passat el dia de Reis.

A la Terra Alta no cal insistir gaire amb aquesta demanda, perquè és la comarca amb quasi el triple de donants que la mitjana catalana. I són els mateixos donants els que animen a anar als bancs de sang.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut