Un pare abraçant un nadó, com a mostra d'estret lligam entre ells

Els homes també tenen depressió postpart

Un estudi incideix en un tema molt poc estudiat i revela que els homes també pateixen depressió durant i, sobretot, després del part

Actualitzat

La depressió que afecta les dones, tant durant l'embaràs com després del part, és ben coneguda i estudiada. Però molta menys atenció s'ha prestat a si els pares també pateixen síndrome depressiva. La resposta és que sí i que tractar-la beneficiaria el conjunt familiar en bloc.

Un equip neozelandès encapçalat per Lisa Underwood, de la Universitat d'Auckland, acaba de publicar un estudi a "JAMA Psychiatry" on avalua els símptomes de depressió en una mostra de 3.523 pares. Els investigadors els van entrevistar durant l'embaràs de les seves parelles i nou mesos després del part.

Els resultats indiquen que un 2,3% dels pares patien depressió durant l'embaràs i un 4,3% als nou mesos del part. Pot semblar poc, però els científics consideren que prevenir-la i tractar-la tindria molta incidència en la salut i el benestar, no només d'aquests homes, sinó també de les mares i dels fills.

La depressió prenatal i postnatal en dones està relacionada amb canvis hormonals, però també amb aspectes socioeconòmics i afectius. La pateixen entre el 13 i el 17% de les mares, segons els estudis més recents. En homes hi ha molts menys estudis, però l'anàlisi més recent situa el percentatge al voltant del 8%.

El nou estudi destaca la seva àmplia mostra i el fet que hi estiguin ben representades minories ètniques i les classes amb estatus socioeconòmic baix. Se'n dedueix que les principals causes de la depressió prenatal en els pares solen ser l'estrès i tenir problemes de salut.

Nou mesos després del naixement del nen o nena, la depressió s'associa a una salut pobra, però també a haver-se separat de la parella, no tenir feina o a un historial depressiu anterior. Els investigadors comenten que, segons altres estudis, la depressió dels homes influeix molt més en les dones que no pas a l'inrevés.

En les conclusions assenyalen que a Nova Zelanda s'avalua si les dones pateixen símptomes de depressió sis setmanes després del naixement, però que no hi ha seguiment durant l'embaràs ni s'analitza els pares.

Consideren que l'efecte de la depressió parental en les famílies en conjunt i en el desenvolupament psicosocial i cognitiu dels nens en particular es podria disminuir si homes i dones fossin diagnosticats de manera precoç per prevenir o tractar la malaltia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut