Barcelona

Els homes també tenen càncer de mama

A Catalunya cada any es diagnostiquen uns 40 casos de càncer de pit en homes, mentre que en dones són 4.500 casos

Mònica Bertran i Marta ArrufatActualitzat

"Càncer de pit? Jo no puc tenir càncer de pit!". Així va reaccionar Jordi Garcia quan va rebre el diagnòstic de càncer. Però sí que pot ser. Perquè, tal com explica Maria Vidal, oncòloga mèdica de la Unitat de Mama de l'Hospital Clínic, els "homes tenen teixit mamari".

"A diferència de les dones, que no podem tenir càncer de pròstata, i a diferència dels homes, que no poden tenir càncer d'ovari, els homés sí que tenen teixit mamari, encara que sigui poc, i per tant existeix aquest risc".


 

 

És una realitat poc freqüent, i amb pocs estudis epidemiològics específics. No se'n tenen dades d'àmbit mundial ni espanyol. Les estadístiques estimen, però, que entre un 1 i un 2% dels càncers de mama els tenen homes.

Això concorda amb les dades que sí que hi ha a Catalunya, que parlen d'uns 40 nous casos anuals en homes per uns 4.500 en dones.

 

 

"Et sents totalment perdut"

El principal problema és que no s'hi pensa. Màrius Soler es va notar un bony al pit, però no hi va donar importància.

No va ser fins mesos després, quan es va quedar clavat al llit amb un dolor fortíssim en una costella, que va consultar el metge.

El diagnòstic va ser de càncer de mama amb mestàstasi als ossos. El va deixar desconcertat.

"Psicològicament, internament, et sents totalment perdut, perquè inclús tots els llibrets que et donen a l'hospital fan referència a la mama de la dona. De l'home, no".

El retard en el diagnòstic fa que en la meitat dels casos arribi quan el càncer ja està en estat avançat. També li va passar a Jordi García.

"Això va ser un error, precisament, perquè em va sortir un bony i no hi vaig donar importància. Vaig estar a la vora de dos o tres mesos pensant que devia ser un gra i que ja marxaria. Però no va marxar".

 

 


Una fundació per donar suport als pacients masculins

Es pensa tan poc en el càncer de pit en homes que, fins fa pocs anys, ni tan sols es contemplava la possibilitat que poguessin participar en assajos clínics. Per tant, els nous fàrmacs s'aprovaven indicats només per a dones. Afortunadament, això ja ha canviat.

Maria Vidal explica que els homes arriben a la consulta impactats. És un procés que al principi els costa de portar, però amb el temps es fan a la situació.

"Els homes han de ser conscients que el càncer de pit en homes existeix. Potser no s'han de fer una exploració mamària com hem de fer les dones cada mes, però sí que, si un dia noten un bony, han de consultar el metge".

Com que n'hi ha tan poca informació, Màrius Soler ha decidit crear la Fundació INVI ("Fer visible el que és invisible"), per donar suport als pacients masculins de càncer de mama. Es marca com a objectiu promoure la prevenció i recaptar diners per impulsar la recerca.

El càncer de mama en homes representa només un 1% però reclama visibilitat:

 

ARXIVAT A:
CàncerSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut