Washington

Els homes del president

Fa tot just dos anys, el febrer del 2007, Barack Obama, aleshores senador per Illinois, va anunciar que es presentava com a candidat demòcrata per presidir els Estats Units. La campanya durant les primàries no va ser fàcil, tenia al davant una rival molt potent, Hillary Clinton, però la va superar. I un cop nomenat pel Partit Demòcrata candidat a la Casa Blanca havia d'enfrontar-se amb el candidat republicà, John McCain. La campanya d'Obama ha estat molt intensa, i en el llarg camí aquestes són les persones en qui ha confiat i que l'han ajudat. Són "els homes del president".

Actualitzat
"Quan vaig començar aquesta campanya no estava segur que seria el millor candidat. Però del que sí que estava completament convençut era que hi havia la possibilitat de crear la millor organització." Són paraules de Barack Obama que evidencien que des del primer dia va tenir clar que volia canviar el joc, donar una visió transformadora de la política nord-americana. I és amb aquesta premissa que va construir un equip completament diferent d'allò a què el camp demòcrata estava acostumat.

"Estava convençut que la gent deixaria de banda el seu ego i se centraria a aportar la seva capacitat particular, la seva passió, energia i ambició, a una empresa comuna, perquè les grans coses es poden aconseguir. Aquesta és la manera com sempre he concebut una organització." Obama pronunciava aquest discurs a Chicago, a la planta onzena d'un gratacel de l'avinguda Michigan: seu de l'equip de campanya. Una maquinària que, sumada a l'activisme de les bases, va donar forma a una empresa d'èxit, però gairebé anònima.

I és que la primera regla de l'"equip Obama" era: no s'ha de parlar de l'"equip Obama"; la segona: tots els reconeixements són per a Obama. L'única cara coneguda de l'equip, la del seu cap d'estratègia: David Axelrod. Obama li deu l'èxit mediàtic i la idea de la política de canvi i d'esperança.

Va ser Axelrod qui va aconsellar al candidat distanciar-se del seu pastor, Jeremiah Wright. Obama el considerava com de la família: el va casar, va batejar les seves filles; però la seva retòrica inflamada el va convertir en un perill per a la candidatura. Obama va esquivar el cop condemnant les seves paraules i separant-se de Wright.

L'equip d'Obama no es va completar del tot fins el dia en què es va saber el candidat a la vicepresidència: el senador de Delaware Joe Biden. Representa l'elit política de Washington: 35 anys al Senat, president del Comitè de Relacions Exteriors, tota una veu experimentada en política, defensa i diplomàcia. La tria va ser del tot estratègica: Biden complementa Obama.

Si per alguna cosa s'ha caracteritzat el mandat de Dick Cheney és per ser el vicepresident amb més poder de la història dels EUA. Ocupar el seu despatx no serà fàcil. Biden ha confessat la seva aversió per Cheney, però costa de creure que un home d'acció com ell es vulgui quedar a l'ombra.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut