Madrid

Els homes consumeixen la fruita més fàcil de pelar i les dones opten per les menys calòriques

El consum de fruita també depèn dels sexes: els homes la consumeixen durant els àpats i prefereixen les fàcils de pelar, com el plàtan, i les dones la consumeixen en qualsevol moment del dia i opten per les que aporten més fibra, són diurètiques o ajuen a perdre pes, com la pinya, sense mandra per pelar-la. El baix consum de fruita en nens pot causar obesitat, malalties cardiovasculars o tumors intestinals a l'adolescència. Per això, els experts reclamen una acció en centres educatius per fomentar la fruita.

Actualitzat
La taronja és la fruita preferida pels espanyols, i la més consumida, seguida per la poma i el plàtan. La mitjana del consum diari és de dues peces com a màxim, i el nombre augmenta entre els majors de 55 anys, especialment en les dones, ja que el 29% en consumeix més de tres peces. Les comunitats que més fruita consumeixen són València i Astúries, i les que menys Galícia i Catalunya.

El plàtan i la pinya presenten els resultats més dispars, tant sobre la percepció dels seus atributs com en les preferències per sexes. La pinya és la preferida per les dones, pel seu caràcter dietètic, el seu aportament en fibra i vitamines, i l'ajuda per perdre pes. Per altra banda, el plàtan, el preferit pels homes, destaca pel seu caràcter energètic i perquè aporta vitamines i minerals.

Les dones consumeixen més quantitat de taronges mentre que els homes consumeixen més pomes i peres, sense pelar i molt més fàcils de menjar.

A les llars es compra fruita un o dos cops per setmana i un 21% dels homes són els qui compren aquest aliment. A més, un 50% de les persones admeten que consumeixen fruita a l'estiu, i no tant a l'hivern.

Diverses investigacions oficials han alarmat de l'escàs consum de fruita entre els nens i els joves. La població amb edats entre els 18 i 24 anys no arriba a consumir ni tan sols dues peces al dia perquè els fa mandra, és molt cara o simplement perquè no els agrada.

Consumir poca fruita té riscos

L'escàs consum de fruita en nens pot provocar el desenvolupament de certes patologies quan siguin adolescents, com obesitat, riscos de malalties cardiovasculars, colesterol alt, processos inflamatoris, entre d'altres, segons ha dit la doctora del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Ascensión Marcos, en la presentació de l'estudi "Els espanyols davant la fruita 2008: hàbits i actituds".

Segons ha senyalat la doctora, "el gran problema que tenim avui en dia és el baix consum de fruita per part de nens i adolescents". "És necessària una acció als col·legis i centres educatius per fomentar el consum d'aquests aliments, i prevenir així certes malalties".

Els beneficis de la fruita són la fibra, els minerals, les vitamines i l'aigua, que exerceix un efecte diurètic essencial per eliminar certes substàncies. Pel que fa als consells, s'ha d'intentar no pelar la fruita, per no perdre minerals i vitamines i és necessari intentar que la fruita no sigui només unes postres, i incloure-la durant tot el dia, tant en l'esmorzar com a mig matí, a l'hora de berenar i després de sopar.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut