A l'esquerra de la imatge el president comarcal, Jesús Fierro, a la dreta la gerent del GAL, Mireia Font. Imatge del 28 de juny de 2017. (horit…
A l'esquerra de la imatge el president comarcal, Jesús Fierro, a la dreta la gerent del GAL, Mireia Font. Imatge del 28 de juny de 2017. (horitzontal)

Els Grups d'Acció Local fan una campanya per defensar la validesa del programa LEADER

ACN La Seu d'Urgell.-Els Grups d'Acció Local (GAL) encarregats de gestionar i marcar les línies directives dels ajuts LEADER han començat una campanya per tal de donar a conèixer la tasca que es realitza i perquè no tiri endavant una proposició de llei que demana la reducció dels ajuts que es destinen a aquest programa. En el marc d'aquesta campanya, sota el títol de 'Per a un desenvolupament rural sostenible, integral i integrador", l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) ha presentat aquest dimecres la feina que desenvolupen els GAL i el resultat dels ajuts LEADER al territori. La gerent del consorci GAL de l'Alt Urgell-Cerdanya, Mireia Font, ha afirmat que "és preocupant el desconeixement que hi ha per part d'alguns parlamentaris de la tasca que fa el LEADER i que hagin de votar lleis que ens afecten". La proposició de llei promoguda per Unió de Pagesos i presentada al parlament per tots els grups a l'oposició, PSC, PP, CSQP i C's, demana en el seu punt 4.2 establir els mínims marcats per la Unió Europea en la dotació dels ajuts LEADER. El president del consell comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha manifestat que "s'ha de conèixer la funció del programa LEADER, els seus gestors i els efectes al territori".

En el marc de la campanya endegada per l'ARCA, el seu president, Carles Luz, i el gerent, Albert Puigvert, van comparèixer ahir dimarts a la tarda davant la comissió d'agricultura del Parlament per tal de "donar a conèixer i fer valdre" la tasca que desenvolupen els GAL en el territori. Està previst que en les pròximes setmanes compareguin també davant les comissions de treball, medi ambient i empresa. A més, l'ARCA, es va reunir amb els diferents grups parlamentaris per tal d'explicar-los com els afectaria l'aprovació d'aquesta llei i la consegüent reducció dels diners per ajuts.Font ha explicat que després de la compareixença d'aquest dimarts, d'haver parlat amb tots els grups i amb els sindicats promotors de la llei, sembla que la voluntat de tots és que aquesta llei no prosperi. Font ha matisat que "aquesta és la impressió que es té des d'ARCA".El programa LEADER naix d'una iniciativa europea nascuda l'any 1991 i que té com a objectiu promoure la diversificació econòmica de les zones rurals i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants mitjançant ajuts directes. En el període de programació actual el LEADER 2014-2020 Catalunya compta amb 11 grups GAL que representen el 73% del territori, tot englobant 556 municipis i el 10% de la població de Catalunya.Els GAL són uns ens autònoms, no depenen de cap departament, i estant formats per 331 actors locals d'arreu del territori. D'aquests 141 són públics, com ajuntaments, parcs naturals o universitats, mentre que 191 agents privats, com associacions sectorials i sindicals, organitzacions culturals i socials o centres de formació i recerca.En l'anterior període de programació del LEADER, entre el 2007-2013, es van aprovar 1.620 projectes que van suposar una inversió de 175,8 milions d'euros a través d'ajuts. Aquest fet va suposar la creació de 565 noves empreses i la creació de 1.697 llocs de treball directes, a més de la consolidació de 8.986 llocs de treball ja existents. En el període actual els ajuts compten amb un pressupost de 46 milions d'euros i es preveu que es presentin un total de 2.775 projectes a tot el territori.Fierro ha conclòs que "ara com ara, el programa LEADER, és el millor programa que hi ha d'incentivació a noves iniciatives dins el món rural". Per Font "aquesta experiència ens ha fet adonar del poc coneixement que es té del LEADER fora del món rural".

Anar al contingut