Barcelona

Els geòlegs asseguren que el traçat de l'AVE per Barcelona és viable, però recomanen més estudis

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya creu que el túnel de l'AVE que ha de passar prop de la Sagrada Família és viable, però també ha avisat que calen més informes tècnics per evitar qualsevol risc. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi que han elaborat els geòlegs catalans, per encàrrec de la junta del temple. En concret, aquests professionals recomanen fer com a mínim cinc sondejos geològics més, entre els carrers Marina i Sardenya, per garantir definitivament la seguretat de l'obra. El Col·legi ha avalat els estudis fets fins ara per l'ADIF i també la decisió d'utilitzar una tuneladora per perforar la galeria.

Actualitzat

Tot i considerar que el túnel de l'AVE no posa en perill la Sagrada Família, al seu per Barcelona, el Col·legi de Geòlegs de Catalunya recomana ampliar els informes fets fins ara abans de començar a excavar. I és que l'estudi dels geòlegs troba necessari conèixer millor les característiques i les propietats del terreny on es farà el túnel per "les incerteses detectades". Segons asseguren, les últimes experiències registrades en els túnels urbans d'arreu del món suggereixen que "els estàndards actuals poden no ser suficients per garantir la minimització del risc que la societat actual exigeix a aquests tipus d'obra". Els geòlegs recomanen, per tant, fer una anàlisi de risc més exhaustiu per identificar totes les possibles amenaces que puguin afectar el projecte en termes de temps, cost i seguretat.

De tota manera, els autors de l'estudi afirmen que el pas de l'AVE al costat del temple d'Antoni Gaudí és "viable". Això sí, sempre que es compleixin tres condicions: un coneixement exhaustiu del terreny, una correcta solució constructiva i una "perfecta execució de l'obra que no comprometi la seguretat".

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya recomana també repetir les proves realitzades per comprovar l'eficàcia de la pantalla de pilons que està previst construir al costat del túnel per protegir els fonaments de la Sagrada Família.

Finalment, els geòlegs catalans asseguren que l'informe només se centra en els possibles efectes de la construcció del túnel de l'AVE al costat de la Sagrada Família i que únicament valoren el que és de la seva competència, és a dir, al coneixement del terreny i les seves propietats.

Anar al contingut