Imatge d'arxiu de les conseqüències d'un terratrèmol al Japó
Imatge d'arxiu de les conseqüències d'un terratrèmol al Japó
Madrid

Els geòlegs adverteixen que a Espanya hi podria haver un terratrèmol de forta magnitud "pròximament"

Els geòlegs adverteixen que a Espanya hi podria haver un terratrèmol de forta magnitud "pròximament". Segons el president del Col·legi Oficial de Geòlegs, Luis Suárez, malgrat que Espanya no travessa per un moment "especialment intens en sismes", corre el risc de patir-ne un d'important "en un futur no gaire llunyà". Amb tot, apunten que si això passés es podria "afrontar amb garanties".

Actualitzat
Les estadístiques apunten que Espanya registra un gran terratrèmol cada 70 anys. L'últim va ser el 1884 i, per tant, els experts alerten que les probabilitats que torni a repetir-se aviat són molt altes, especialment a Andalusia i Múrcia.

En aquest sentit, el president del Col·legi Oficial de Geòlegs, Luis Suárez, ha explicat que "avui encara no disposem d'instruments per saber amb exactitud quan s'originarà un terratrèmol i per això es recorre a les estadístiques històriques" per mirar de preveure quan es pot repetir.

Un cicle històric

El darrer terratrèmol important que hi va haver a l'Estat Espanyol va ser el 25 de desembre del 1884, al municipi d'Arenas del Rey, Granada, i va tenir una magnitud d'entre 6,5 i 6,7 graus a l'escala de Richter.

En total, van morir 900 persones, 2.000 més van resultar ferides i hi va haver importants destrosses materials.

Les zones amb més risc

Ara els experts alerten que "gairebé cada dia es registren microterratrèmols al sud de la Península" i per això creuen que "pròximament" n'hi podria haver un de gran intensitat.

Per zones, Màlaga, Almeria, Granada i Múrcia són les que tenen més risc, tot i que també les possibilitats de sisme són altes al Pirineu, concretament entre Navarra i Osca.

Amb tot, però, Suárez es mostra convençut que si això arribés a passar es podria "afrontar amb garanties", ja que en els últims anys s'han aplicat amb rigor les mesures antisísmiques en les estructures dels edificis.
Anar al contingut