Barcelona

Els funcionaris catalans podrien sumar l'eliminació de la paga de Nadal a la retallada de l'extra d'estiu

La vicepresidenta Joana Ortega diu que no és la seva intenció, però que no tindrien més remei que aplicar el 100% la mesura si es tractés d'una norma bàsica que afectés el sou i no els complements. El portaveu de l'executiu Francesc Homs afirma que l'elevat frau fiscal de l'estat espanyol i la pujada anunciada de l'IVA donen arguments per reclamar l'hisenda pròpia catalana.

RedaccióActualitzat
"L'orgull espanyol se n'ha anat en orris"

A la mateixa hora que Mariano Rajoy pujava a la tribuna del Congrés per anunciar el seu pla de xoc per complir amb les exigències europees, el portaveu del govern català protagonitzava un col·loqui organitzat pel Fòrum Nova Economia. Francesc Homs ha retratat un govern espanyol tocat per la falta de sobirania en la presa de decisions. I és que Homs ha assegurat que les retallades anunciades pel president espanyol li vénen imposades des de Brussel·les ja que ara Espanya "no té sobirania en la presa d'aquestes decisions". "Tota una tradició política espanyola molt dominada per l'orgull se n'ha anat en orris", ha continuat, "nosaltres estem acostumats que ens manin de fora, no ens agrada, suposo que a ells tampoc".

Un fort revés al món local

Sobre el contingut concret de les mesures anunciades, el govern "té un sentiment genèric de solidaritat amb les decisions", però dubta que siguin encertades, sobretot pel que fa a la reducció del nombre de regidors dels ajuntaments. Francesc Homs troba ridícul creure que els problemes greus d'Espanya es resoldran retallant el sou a regidors i alcaldes: "Deuen tenir la sensació que molts del seu partit fan coses que no toquen. El que els hauríem de fer és un monument. Sort en tenim, almenys a Catalunya, d'aquests milers i milers de regidors, i centenars d'alcaldes que hi són cada dia al matí. I administrant la misèria. I això, de tots els colors polítics".

Sobre aquesta qüestió també s'ha pronunciat el president de la federació de municipis de Catalunya, Manuel Bustos, que creu que l'anunci de retallar un 30% els regidors municipals és un fort revés contra el món local i la democràcia. Per Bustos la mesura no ajudarà a estalviar i a Catalunya serà pitjor perquè pot suposar la despoblació d'alguns municipis.

L'agència tributària catalana, més justificada que mai

El portaveu del govern també ha valorat l'increment de l'IVA. Ha dit, textualment, que és "al·lucinant" i "tercermundista" que s'aprovi aquesta mesura amb l'argument que cal lluitar contra el frau fiscal. I més quan des del govern espanyol s'ha venut sempre que el model de l'agència tributària espanyola era un bon model. Per tot plegat, Homs veu més justificada que mai l'agència tributària catalana: "Nosaltres hem de fer ràpid una administració tributària pròpia, ens organitzarem bastant millor, segur, com hem demostrat amb moltes altres coses". Homs ha insistit que la pretensió del govern no és fer una rèplica de l'agència tributària espanyola, sinó una hisenda que "transmeti confiança" i fomenti la "transparència en la gestió dels recursos públics", amb la finalitat d'elevar l'eficiència fiscal i reduir el frau, sense necessitat d'incrementar la pressió fiscal.

El govern no té intenció d'eliminar la paga de Nadal

En relació amb la supressió de la paga extra de Nadal dels treballadors públics, Homs ha recordat que CiU ja anava en aquesta línia i ha assegurat que les mesures anunciades en aquest sector no s'han de prendre com un càstig o una caça de bruixes. Ha lloat la feina del sector públic però ha afegit que els ajustos que s'apliquen al sector privat també són vàlids per al públic.

Sobre la paga extra dels funcionaris també n'ha parlat la vicepresidenta Joana Ortega, que en declaracions als periodistes ha assegurat que als funcionaris catalans no se'ls acumularà la supressió de la paga de Nadal, amb les retallades en els complements que ja se'ls aplica. Això, si més no, és la intenció del govern, perquè Ortega ha admès que estan pendents d'estudiar l'anunci de Rajoy ja que la Generalitat no tindria més remei que aplicar al 100% la mesura si es tractés d'una norma bàsica que afectés el sou i no els complements. En cas d'haver d'aplicar la retallada, el govern no preveu en cap cas retornar als funcionaris el 2,5% que ja els ha reduït de la paga extra de l'estiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut