Els forners lleidatans promouen la recuperació de l'entrepà entre els més joves davant el descens en el consum de pa

Els forners lleidatans promouen la recuperació de l'entrepà entre els més joves davant el descens en el consum de pa

Els forners lleidatans promouen la recuperació de l'entrepà entre els més joves davant el descens en el consum de pa

ACN Lleida.-El Gremi de Forners de les Terres de Lleida vol aprofitar el Dia Mundial del Pa, que es commemora el 16 d'octubre, per difondre el consum d'aquest producte, especialment entre els mes joves. I és que en els darrers anys ha caigut el consum de pa a les llars de l'estat espanyol, situant-se el 2015 al voltant dels 35,15 quilos per persona i any, un 2,5% menys que al 2014, una dada que contrasta amb l'augment del sobrepès entre la població, amb un de cada tres nens catalans que en pateix. El dia abans, el dissabte 15, els forners lleidatans instal·laran una carpa a l'Eix Comercial de Lleida on exposaran més de 150 varietats de pa diferents i també promocionaran, amb la col·laboració del Gremi de Cansaladers i Xarcuters de Lleida, el consum d'entrepans entre la població infantil, com a alternativa als productes industrials. Així mateix, els forners aprofitaran la jornada per recollir fons per als damnificats per l'huracà Matthew a Haití, amb la venda d'un miler d'entrepans solidaris.

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha presentat aquest dijous les accions que durà a terme el dissabte 15 d'octubre a l'Eix Comercial de Lleida amb motiu del Dia Mundial del Pa, que es commemora el dia 16. Els forners lleidatans volen centrar aquesta diada a fomentar el consum de pa, després que hagi caigut en els darrers anys i que a l'estat espanyol se situï entre els més baixos de la Unió Europea. Mentre a l'Estat el consum de pa es va situar de mitjana durant l'any passat en els 35,15 quilos per persona i any, a països com ara França arriba als de 50 quilos, i a Alemanya als 57, segons ha explicat el president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs.Aquest descens, però, contrasta amb l'augment del sobrepès entre la població estatal en un 53,70 %, especialment entre la població infantil. Per això, en els pròxims mesos el Gremi vol posar el focus en els més joves i en la necessitat que aquests recuperin el costum de menjar-se un entrepà per esmorzar i berenar, en detriment de productes industrials els quals, sumats a una vida sedentària, afavoreixen el sobrepès. Llaràs ha volgut deixar enrere aquell "tòpic" que deia que el pa engreixa i ha remarcat que "és tot el contrari", tal com revelen les dades que parlen d'un descens en el consum d'aquest producte mentre creix l'índex d'obesitat entre la població. "El pa ajuda a aprimar, sempre que se'n faci un consum moderat", fet que "ha dut els nutricionistes a incorporar-lo en les dietes com un element necessari perquè és un producte que, pel fet de portar fibra, ajuda a saciar la gana". L'OMS recomana un consum de 250 grans diaris de pa per persona, ha remarcat Llaràs. Per la seva banda, el tinent d'alcalde de la Paeria i regidor de Promoció de la Ciutat, del Comerç, del Turisme i de l'Ocupació i l'Emprenedoria, Rafael Peris, ha ressaltat que des de l'Ajuntament de Lleida es porten a terme diferents iniciatives per promoure els hàbits saludables entre els més joves i també en l'àmbit alimentari promovent el consum de fruita, pa i productes làctics. Així mateix, també ha volgut contrastar les dades que parlen del descens en el consum de pa amb el fet que un 22% de nens de famílies en risc d'exclusió social pateixen problemes de malnutrició. Entrepans solidaris per recollir fons pels damnificats per l'huracà Matthew a HaitíAltrament, el Gremi de Foners de Lleida també aprofitarà la carpa instal·lada dissabte a l'Eix Comercial en el marc del Dia Mundial del Pa per recollir diners per ajudar els damnificats per l'huracà Matthew a Haití. Els forners lleidatans, amb la col·laboració del Gremi de Cansaladers i Xarcuters de Lleida, preveuen elaborar un miler d'entrepans que lliuraran a canvi de la donació simbòlica d'un euro. El Gremi de Forners de Lleida continua així amb les accions solidàries que porta a terme durant l'any per col·laborar amb diferents causes. Cal recordar que fa sis anys els forners lleidatans ja van recollir uns 3.000 euros amb la venda d'una coca solidària, en aquell cas per ajudar la població d'Haití que es va veure afectada pel terratrèmol del 2010.